waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

De visie van een arts: Djoeke Doesburg over Business intelligence (BI) en Data Science

“In de zorg is er een goudmijn aan data om de zorg mee te verbeteren. Zonde om niets te doen met al die data. Zeker in de huidige tijd waarin zorg alsmaar duurder wordt”.

Voor me zit Djoeke Doesburg, sinds kort consultant bij ilionx en voormalig arts bij OLVG ziekenhuis en arts-onderzoeker bij VUmc.

Djoeke heeft haar opleiding geneeskunde afgerond met destijds als doel om neuroloog te worden. Zij heeft altijd al interesse in wetenschappelijk onderzoek gehad met een passie voor analyse en data. Voor onze klanten is het erg praktisch dat Djoeke zowel de praktijkkant vanuit de zorg kent, als ook haar specialisme in BI en Data Science kan inbrengen. Ik vraag me af, hoe is die switch zo gekomen?

Van arts naar data scientist

Djoeke merkte dat ze analytische uitdaging miste in haar werk als arts aangezien ze met name uitvoerend bezig was. In haar onderzoekstijd bij VUmc kon ze haar talent voor statistiek wel kwijt, maar merkte ze ook dat ze het veel interessanter vond om de zorg juist op grotere schaal te verbeteren dan zich alleen in een klein onderzoeksgebied te verdiepen. Daarnaast voelde Djoeke zich regelmatig gefrustreerd over inefficiënte processen waar ze mee te maken had als arts.

“Tijdens mijn werk als arts zag ik de bekende frustraties van de huidige gezondheidszorg, zoals hoge registratiedruk, werkdruk en inefficiënte processen. Als arts heb je hier dagelijks mee te maken, maar het is lastig om het systeem te veranderen als je er zelf middenin zit en het al druk genoeg hebt.”

Djoeke Doesburg

In de onderzoeksperiode ging Djoeke zich verdiepen in Data Science en kwam zij later bij ilionx terecht. Djoeke: “een hele goede match omdat mijn passie echt in de zorg ligt en ilionx juist veel projecten in data analytics in die sector doet. En het belangrijkste: er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling! Zo volg ik op het moment een uitgebreid trainingsprogramma om me verder te ontwikkelen op het gebied van BI & Data Science. En dat komt natuurlijk zowel mijn opdrachtgevers als mijn eigen kwaliteit ten goede”.

Wat is business intelligence en data science?

Bij BI haal je relevante informatie en nieuwe inzichten uit data, bijvoorbeeld in de vorm van een rapportage of dashboards. Bij Data Science gebruik je data om voorspellingen te doen over de toekomst. Dit doe je op basis van gestructureerde of ongestructureerde, complexe data. Voor zorgorganisaties is het benutten van hun data vaak moeilijk: de data is verzameld, maar het blijkt lastig om opgeslagen data uit de systemen te ontsluiten en deze data vervolgens om te zetten in informatie en inzichten. Daarnaast wordt in de zorg veel met vrije tekst gewerkt, waardoor opgeslagen data niet altijd 1-2-3 bruikbaar is. Djoeke wil voor haar opdrachtgevers het werk graag efficiënter en makkelijker maken. Dit doet ze door o.a. inzichten te bieden om processen en keuzes te ondersteunen en te verbeteren.

Op dit moment is Djoeke bij LUMC bezig met een value-based healthcare (VBHC) project. Één van de onderdelen daarvan is het bouwen van dashboards voor zorgteams om patiëntenzorg te verbeteren. Dashboards bieden inzicht in bijvoorbeeld processen en patiëntuitkomsten.

“Zorgorganisaties kunnen veel meer halen uit hun data. In de zorg wordt er op dit moment heel veel geregistreerd, maar vervolgens wordt er nog weinig gedaan met de mogelijkheden die al die data biedt. BI en Data Science zouden een grote bijdrage kunnen leveren op meerdere vlakken zoals processen, kwaliteit van zorg en in de wetenschap.”

Djoeke Doesburg

Blik op de toekomst

Ik ben natuurlijk benieuwd naar Djoeke’s stip op de horizon voor de zorg betreffende BI & DS. Zeker vanuit het referentiekader van een voormalig arts. Een aantal praktische kansen die zij ziet zijn:

  • Precision medicine: voor elke patiënt de beste behandeling op basis van zijn/haar specifieke profiel, door middel van beslissingsondersteuning voor arts & patiënt;
  • Efficiëntie verbeteren & zorgkosten verlagen: het verbeteren van processen & wachttijden door inzicht in de knelpunten of bijvoorbeeld door het voorspellen en voorkomen van heropnames
  • Verbeteren en versnellen van diagnostiek: bijvoorbeeld door geautomatiseerd scans en bloedwaarden te beoordelen;
  • Research: machine learning inzetten om bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te versnellen of nieuwe methoden te ontwikkelen om een diagnose te stellen
  • Wearables: het verminderen van het aantal ziekenhuisbezoeken door monitoring op afstand bij patiënten met een chronische ziekte, of het opsporen van aandoeningen (bijv. hoge bloeddruk) nog vóór de eerste symptomen.

“Ik hoop dat zorgorganisaties de mogelijkheden van BI & DS inzien. Je kunt als organisatie het verschil maken door hierin voorop te lopen. Ik help zorginstellingen daar graag bij.”

Djoeke Doesburg

Wil je ook de zorg binnen je organisatie verbeteren door slimmer om te gaan met je data?

We helpen je graag op onafhankelijke wijze met raad en daad. Neem vrijblijvend contact op met ons.

Neem contact op
Link gekopieërd