waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Met dataplatform naar slimmere zorg voor ziekenhuis Nij Smellinghe

Nij Smellinghe

Een efficiënte bedrijfsvoering is cruciaal om te voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden binnen de zorg.

Gegevens over bedbezetting, wachtlijsten of operaties zijn ontzettend waardevol om tijd en middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Met de inzet van het ilionx Healthcare Data Platform zet ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten grote stappen om meer waarde te halen uit data. Zo kan het ziekenhuis datagedreven beslissingen nemen en de zorg slimmer inrichten.

Integraal sturen op basis van data

De zorg staat onder druk. Personeelstekorten en tijdsgebrek maken het uitdagend om kwalitatief goede zorg te blijven leveren. Integraal kunnen sturen is een vereiste om deze uitdaging het hoofd te bieden. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten zette daarom stappen om meer datagedreven beslissingen te kunnen nemen. “Binnen het ziekenhuis is ontzettend veel data voorhanden”, vertelt Cobie Akkerman, hoofd financiën van ziekenhuis Nij Smellinghe. “Deze data willen we snel kunnen ontsluiten, zodat we integraal kunnen sturen. We hadden een managementinformatiesysteem, maar dit was aan vernieuwing toe. We zochten moderne techniek waarmee we snel inzichten kunnen opdoen uit beschikbare data én eenvoudig nieuwe datamodellen kunnen ontwikkelen.”

“We wilden snel stappen zetten. Dat kon ilionx voor ons realiseren doordat ze werken met een hoge mate van standaardisatie. Mede door de prettige en constructieve samenwerking stond er snel een standaard model.”

Cobie Akkerman, hoofd financiën van ziekenhuis Nij Smellinghe

Specialistische kennis

“In een ziekenhuis is vrij specifieke data beschikbaar”, gaat Cobie verder. “Denk aan snij- en behandeltijden op de OK en ligduur op de uitslaapkamer. De data is niet alleen specifiek, maar ook in grote hoeveelheden aanwezig. Bij het ontsluiten van data uit een EPD (Elektronisch Patiëntendossier) gaat het om duizenden velden. Kennis over de gang van zaken in een ziekenhuis is een vereiste om alle data goed te kunnen interpreteren. Deze specifieke kennis vonden we in ilionx. Niet alleen doordat ze een speciale dataplatform-oplossing bieden voor ziekenhuizen, maar ook omdat consultants kennis hebben van de zorg.”

Toekomstvast dataplatform

ilionx zette voor ziekenhuis Nij Smellinghe een toekomstvast dataplatform neer: het ilionx Healthcare Data Platform. Dit platform stelt het ziekenhuis in staat om data uit verschillende bronnen te ontsluiten, zoals een EPD als ChipSoft HiX, personele en financiële systemen. “We wilden snel stappen zetten”, vertelt Cobie. “Dat kon ilionx voor ons realiseren doordat ze werken met een hoge mate van standaardisatie. Mede door de prettige en constructieve samenwerking stond er snel een standaard model. Vervolgens konden onze BI-specialisten samen met het team van ilionx aan de slag met het toetsen en valideren van het model.”

De visualisatie van de verschillende datamodellen gebeurt middels Microsoft Power BI. Via dashboards en rapportages kunnen allerlei gegevens worden opgevraagd. “De grafische weergave in Power BI is veel mooier dan in ons oude systeem”, legt Cobie uit. “De tabellen en cijfers zijn qua look and feel veel toegankelijker. Hierdoor hebben (zorg)managers en zorgprofessionals de juiste gegevens altijd snel voor handen.”

“We willen toewerken naar een situatie waarin we normen stellen waarop we kunnen monitoren. Dit alles willen we binnen één dashboard kunnen doen. Hierdoor kun je in één oogopslag zien hoe het ervoor staat op een bepaalde afdeling.”

Cobie Akkerman, hoofd financiën van ziekenhuis Nij Smellinghe

Nieuwe datamodellen bouwen

De basis van het dataplatform staat. Het ziekenhuis gaat dit zelf verder uitbreiden en is druk bezig met het ontwikkelen van dashboards. “Het nieuwe dataplatform biedt tal van mogelijkheden voor het ziekenhuis”, vertelt Cobie. “ilionx heeft voor ons de basis neergezet en daar kunnen wij zelf mee verder. Dat was ook een vereiste voor ons. We zijn op dit moment druk bezig met de doorontwikkeling. Onze BI-specialisten doen dat grotendeels zelf door nieuwe modellen te bouwen en dashboards in te richten. Als er problemen zijn of als we er niet uitkomen, kunnen we op ilionx terugvallen en dan is de nodige hulp snel geboden.”

Alle gegevens binnen één dashboard

Binnen de zorg zijn kwaliteitsindicatoren erg belangrijk. Daar wil ziekenhuis Nij Smellinghe straks op inzetten. “Er zijn ontzettend veel parameters beschikbaar waarop we kunnen sturen”, legt Cobie uit. “Voor ons is het zaak om al deze gegevens op de juiste manier te ontsluiten, zodat we kunnen sturen op die indicatoren. We willen toewerken naar een situatie waarin we normen stellen waarop we kunnen monitoren. Dit alles willen we binnen één dashboard kunnen doen. Hierdoor kun je in één oogopslag zien hoe het ervoor staat op een bepaalde afdeling. Zowel financieel, als op het gebied van personeel en bedrijfsvoering. Hiermee komt er een eind aan allemaal gefragmenteerde systemen en kunnen we integraal sturen.”

Link gekopieërd