waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe de energiemonitor SKSG tot 20% laat besparen op haar energiekosten

Meten is weten. Deze uitspraak heeft de Groningse kinderopvangorganisatie SKSG geen windeieren gelegd. SKSG wilde meer grip krijgen op duurzame initiatieven om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar waar begin je? Met de energiemonitor en slimme meters kreeg SKSG inzicht in het energieverbruik van haar ruim honderd locaties.

“De investering in de energiemonitor is binnen een jaar terugverdiend”

Atze Hoogma, manager bedrijfsvoering SKSG

  • inzicht in verbruik
  • energiebesparing
  • verduurzaming

Energiebesparende maatregelen zorgden er vervolgens voor dat de organisatie alleen al op één van de locaties twintig procent bespaarde op haar energiekosten. De investering in de energiemonitor werd zo binnen een jaar terugverdiend.

Stichting Kinderopvang Stad Groningen

Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) is met 7.000 kinderen de grootste kinderopvang van Noord-Nederland en opereert zonder winstoogmerk. SKSG zorgt ervoor dat de kinderen met persoonlijke aandacht de beste zorg en ontwikkelingskansen krijgen in een veilige en vertrouwde omgeving. Het doel is om alle kinderen te stimuleren en te begeleiden naar het mooiste wat ze kunnen worden: zichzelf.

data omzetten naar inzicht

Met honderd locaties was het voor SKSG lastig om de juiste methode te vinden om grip te krijgen op verduurzaming. Atze Hoogma, manager bedrijfsvoering, vertelt: “Je kunt op veel verschillende manieren verduurzamen. Maar waar begin je? Een aantal jaar geleden hebben we op alle locaties slimme meters geïnstalleerd. Deze registreren van minuut tot minuut het energieverbruik. Dat was best intimiderend. Hoe gaan we al deze data inzetten en interpreteren? We wilden weten waar onze verbruikslekken zaten, maar ook waar we het al goed aanpakten. We wilden trots zijn op de locaties waar we het wel al goed deden. Daarnaast was het belangrijk dat de data eenvoudig te begrijpen en te gebruiken is voor onze medewerkers. Onze pedagogische professionals zijn al geholpen met een globaal overzicht. Voor de afdeling huisvesting moet juist meer gedetailleerde informatie beschikbaar zijn.”

ontdekken van energiepatronen

Atze vervolgt: “We werken al veelvuldig samen met de experts van ilionx op het gebied van Power BI dashboards. Deze dashboards worden niet alleen door hen ontwikkeld, maar ook beheerd. Toen ze vertelden over een nieuw traject waarin energiemonitoring centraal stond en hierin graag met SKSG wilden optrekken, sloot dit perfect aan op onze wens voor meer grip. Een eerste gedeelde visie was het koppelen van het energieverbruik aan de periode waarin dit verbruik plaatsvindt. Zo verbruik je – als het goed is – minder energie in de weekenden. Maar ik doel ook op tijdstippen. Denk bijvoorbeeld aan de verwarmingen die ’s ochtends aangaan of wasmachines met beddengoed die rond het middaguur gaan draaien. Zo ontdek je bepaalde energiepatronen. De buitentemperatuur was een andere belangrijke variabele. Je energieverbruik is immers anders in december dan in mei. Waar in december het gasverbruik omhoogschiet doordat verwarmingen aanstaan, verbruik je in de zomer meer elektra doordat je ventilatiesystemen en airco’s dan de grootverbruikers zijn. Deze inzichten moesten allemaal samenkomen in de energiemonitor. Door de vele locaties van waaruit data werd ontsloten, was het een aardig complex traject. ilionx heeft dit op een goede manier getackeld.”

een echt succesverhaal

De energiemonitor is inmiddels live. Atze vertelt: “Het interessante is dat je locaties ontdekt waar het energiepatroon niet aan de verwachting voldoet. Zo was op één locatie een thermostaat verkeerd ingesteld. Hierdoor ging de verwarming in het weekend ook aan. Er kan dus altijd iets mislopen, ondanks dat je verwacht dat alles goed is ingeregeld met periodieke checks en onderhoud. De energiemonitor koppelen we ook aan ons strategisch huisvestingsplan. Hierin bepalen we waar renovatie met  energiebesparende maatregelen aan de orde is of juist nieuwbouw overwogen moet worden. Daarnaast is de vertaalslag naar onze medewerkers belangrijk, omdat de managers kindcentra straks verantwoordelijk zijn voor alles rondom energieverbruik en dit samen oppakken met de pedagogisch medewerkers. De tool biedt hen op verschillende niveaus inzicht. Hopelijk heeft dit als resultaat dat het bewustwordingsniveau groeit en duurzaamheid gedragen wordt door de hele organisatie. Mijn droom is dat we uiteindelijk de kinderen betrekken. Welke tooling bedenk je waardoor zij zelf zeggen dat de deur dicht moet? Tot slot is het geweldig dat de investering in de energiemonitor binnen een jaar is terugverdiend. Door een aanpassing op één locatie hebben we twintig procent op onze energiekosten bespaard. Dat maakt een gigantisch verschil. De energiemonitor is voor ons dus een echt succesverhaal.”

Wil je meer weten over dit project?

Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Jasper Dieters
neem contact op
Link gekopieërd