waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Implementatie TimeXtender opent deuren naar mensgerichte zorg en innovatie bij Sevagram

Sevagram | TimeXtender

Ambitie? Dat is zorgverlener Sevagram zeker niet vreemd.

De organisatie streeft een betere mens- en persoonsgerichte zorg na in nauwe samenwerking met Planetree Nederland. De afdeling Informatiemanagement en ICT draagt haar steentje bij door de organisatie te bedienen met een stabiel dataplatform. ilionx implementeerde samen met Sevagram een TimeXtender datawarehouse om dit voor elkaar te krijgen.

Sevagram telt 22 zorgcentra, een geriatrisch revalidatiecentrum en twee hospices in Maastricht, Heerlen en Heuvelland. Daarnaast beheert en verhuurt de organisatie seniorenwoningen aanpalend aan de diverse eigen zorgcentra. De 2.750 medewerkers en 1.200 vrijwilligers helpen ouderen dagelijks met verpleeghuiszorg, verzorgingshuiszorg, revalidatiezorg, thuiszorg, personenalarmering, dagactiviteiten en palliatieve terminale zorg.

Minder afhankelijkheid en meer flexibiliteit

Het datawarehouse van Sevagram was erg inflexibel. Er waren hoge kosten aan verbonden en het maakte de zorgverlener afhankelijk van de leverancier. Daarbij was de leverancier niet bereid om het nieuwe elektronische cliëntendossier (ECD) te ontsluiten. De organisatie wilde meer regie, het beheer in eigen hand en geen beperkingen meer in het ontsluiten van (nieuwe) databases. Al snel werd duidelijk dat TimeXtender de juiste oplossing was. “TimeXtender is een tool waarmee je een datawarehouse bouwt en beheert, op zo’n manier dat de data automatisch wordt voorbereid voor analyses, in ons geval met Tableau. Hierdoor worden taken eenvoudiger, heb je minder techneuten nodig en krijg je de regie weer in eigen hand”, vertelt Rob van Veen, Informatie- en ICT-manager bij Sevagram.

"TimeXtender is een tool waarmee taken eenvoudiger worden, je minder techneuten nodig hebt en je de regie weer in eigen hand krijgt."

Rob van Veen, Informatie- en ICT-manager bij Sevagram

Kennis borgen binnen de organisatie

Sevagram ging op zoek naar een partner die TimeXtender kon implementeren. “We keken met name naar flexibiliteit, ondersteuning en ervaring met TimeXtender. ilionx had duidelijk de beste offerte en Zorggroep Charim was een enthousiaste referent”, aldus Rob. Door Sevagrams BI-specialist Roy Consten mee te laten werken aan de implementatie, werd de doorlooptijd verkort en gelijk de kennis geborgd binnen de zorgorganisatie.

Tien bronsystemen ontsluiten

Om de tien bronsystemen te ontsluiten in TimeXtender werd het project opgedeeld in de thema’s financieel, personeel, zorg, kwaliteit en veiligheid. ilionx begon met het meest eenvoudige onderdeel: de financiële systemen. “Een goede manier om erin te komen”, aldus Roy. “ilionx heeft me geholpen de software eigen te maken, zodat ik hands-on kon meedoen en ook makkelijk het beheer kan doen.” Het grootste deel van het werk zat in het ontsluiten van de personele data en het ECD. Voor het financiële onderdeel ontsloot ilionx onder andere de oude financiële software voor de historische data, een nieuw pakket en een begrotingstool.

Informatiemodel voor dwarsdoorsneden

ilionx bouwde het grootste nog bruikbare deel van het oude datawarehouse na en bracht tussendoor verbeteringen aan. Het resultaat? De structuur is eenvoudiger en beter beheersbaar en er is een betere performance met het laden. Ook is er amper nog downtime, een groot contrast met het vorige datawarehouse. Voor controllers is een informatiemodel ontwikkeld, zodat ze voor de meest voorkomende thema’s rapporten kunnen opstellen aan de hand van dwarsdoorsneden van de data. Roy “Dit is een enorme stap vooruit. In het oude datawarehouse hadden we namelijk vier losse datamodellen, waardoor dit niet kon.” Ook over de samenwerking is Sevagram enthousiast. Roy: “U vraagt, wij draaien, dat is vaak wat je bij leveranciers ziet. Bij ilionx was dit totaal anders. Ze dachten echt mee en de communicatie was laagdrempelig en werkinhoudelijk goed. En problemen? Die waren er bijna niet, er werd vooral in oplossingen gedacht. Ook als ik nu nog ergens tegenaanloop kan ik snel met ilionx schakelen.” Rob vult aan: “Hierdoor is het gelukt om binnen zestig werkdagen, conform planning, een heel datawarehouse uit de grond te stampen. We hebben veel geleerd en plezier gehad van de effectieve samenwerking.”

"U vraagt, wij draaien, dat is vaak wat je bij leveranciers ziet. Bij ilionx was dit totaal anders. Ze dachten echt mee en de communicatie was laagdrempelig en werkinhoudelijk goed."

Roy Consten, BI-specialist bij Sevagram

Roadmap: nieuw ECD ontsluiten en innoveren

De volgende stap op de roadmap? Dat is het ontsluiten van het nieuwe, nog verder uit te rollen, ECD van Nedap. Hierdoor worden zorgmedewerkers goed gefaciliteerd en gaat de kwaliteit van zorg omhoog. Ook het ontsluiten van het cluster Maastricht, de energiedata en de data van Topdesk staan op de planning. Roy: “Hiermee willen we op de verschillende locaties dashboards op scrollschermen tonen. Zo zien medewerkers en bezoekers bijvoorbeeld welke energiebezuinigende maatregelen we nemen.”

Hoger ontwikkeltempo

Door het nieuwe datawarehouse kan Sevagram mee met nieuwe innovaties. Rob: “Het datawarehouse hebben we nodig om onze dienst- en zorgverlening beter te maken. We krijgen nogal wat verzoeken voor dashboards en daar kun je alleen maar snel aan voldoen als je je data goed op orde hebt. Zo kunnen we voor specifieke doelgroepen, zoals artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten, rapportages op maat gaan maken. Het geeft ons wendbaarheid. Het hogere ontwikkeltempo schept verwachtingen voor de toekomst. Ik ga dan ook een data analist werven, omdat de vraag groeit en we actief met zorgtechdata aan de slag willen.”

Link gekopieërd