waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Technische health check voor Mijn Aansluiting voor verdere groei in (IT-)volwassenheid

Mijn Aansluiting

De stichting Mijn Aansluiting is een versneller.

Dit samenwerkingsverband van negentien netbeheerders houdt zich bezig met de optimalisatie van informatie-uitwisseling over de ondergrondse infrastructuur in Nederland. Dat gebeurt met meer dan 50 partijen in de sector. Hier vallen gas-, elektra-, water-, warmte-, multimedia en rioolaansluitingen onder. Is er behoefte aan de aanleg, verwijdering of verzwaring van een ondergronds netwerk? Dan is Mijn Aansluiting de ingang voor de complete aanvraag.

Het doel van de stichting is om de aanvragen en latere realisatie van de werkzaamheden maximaal te faciliteren tussen alle ketenpartners die betrokken zijn, van klant naar de netbeheerder tot aan de aannemer. Hierdoor hoeft de schop maar een keer de grond in, wat zowel voor netbeheerders als consumenten gunstig is. Dit is niet het enige wat de stichting doet. Zo werkt Mijn Aansluiting aan het efficiënter inrichten van ketenprocessen, stimuleert het marktinnovaties en initieert het samenwerkingen binnen de ondergrondse infrastructuur. Voor het invullen van deze activiteiten ontwikkelt de stichting haar eigen veilige en toekomstbestendige IT-applicaties. Kortom, de werkzaamheden van Mijn Aansluiting hebben aardig wat voeten in de aarde.

"We hadden de behoefte aan een technische health check van onze IT-producten en -diensten. Belangrijk daarin was een onafhankelijke, toekomstgerichte blik op de IT vanuit de best-practices die de markt biedt."

Jonathan Somandin, manager operations bij Mijn Aansluiting

De stap naar een volwassen IT-oplossing

Met al deze taken groeide de stichting uit de schoenen van een succesvolle startup en heeft de ambitie om als betrouwbare dienstverlener nog meer diensten in de sector aan te bieden. En daar hoort een hoge volwassenheid bij. Jonathan Somandin, manager operations bij Mijn Aansluiting, vertelt: “We zijn een cruciale schakel geworden tussen meerdere ketenpartners, zoals aanvragers van nieuwe aansluitingen, de netbeheerders en de aannemers die het werkpakket realiseren. Stabiliteit in de IT-architectuur, aandacht voor security en behoud van performance blijven relevante aandachtspunten om een robuuste en schaalbare IT-oplossing aan te bieden. We hadden daarom de behoefte aan een technische health check van onze IT-producten en -diensten. Belangrijk daarin was een onafhankelijke, toekomstgerichte blik op de IT vanuit de best-practices die de markt biedt. De aanpak van ilionx paste goed bij onze ideeën en verwachtingen. Niet onbelangrijk: de expertise van ilionx was breed en diep genoeg om ons een spiegel voor te kunnen houden, we gebruiken namelijk een combinatie van Azure en AWS.”

Second opinion van onafhankelijke partij

De health check bestond onder andere uit diepte-interviews met de applicatieteams van Mijn Aansluiting waarin zij uitleg gaven over de gekozen IT-oplossingen. Jonathan: “De inventarisatie vond binnen twee weken plaats. ilionx verdiepte zich in de inrichting van de systemen en kwam met een aantal aandachtspunten bij ons terug. Het was prettig om te zien dat de drive die onze medewerkers kenmerkt, ook terug te vinden is in de professionaliteit van de consultants van ilionx. Op inhoudelijk niveau konden ze elkaar echt vinden.” De health check werd in een rapport uitgewerkt en gedeeld met Mijn Aansluiting. “Het was voor ons een bevestiging in de vorm van een second opinion van een onafhankelijke partij. Uit het rapport kwamen relevante punten naar voren waarbij werd aangegeven welke risico’s de meeste prioriteit dienen te krijgen. Van deze aandachtspunten was het merendeel voor ons al bekend. En daar hebben we direct werk van gemaakt. Een onafhankelijk advies helpt daarbij om in de toekomst goede, structurele keuzes te maken.”

“De kennis van cloudtechnologie ging verder dan puur en alleen de techniek. ilionx keek ook naar de toepasbaarheid van adviezen en naar managed services die traditioneel beheerwerk van IT’ers kan besparen."

Jonathan Somandin, manager operations bij Mijn Aansluiting

Platformgericht denken

Uit de health check kwam naar voren dat Mijn Aansluiting, vanuit haar historie gedreven, vooral applicatiegericht was. “We hebben elk product apart ontwikkeld met eigenstandige teams. Met de uitkomsten van de health check willen we de omslag gaan maken van applicatiegericht werken naar een platformgerichte architectuur. Als volwassen dienstverlener richten we ons op het leveren van een totaalpakket, in plaats van het neerzetten van losse onderdelen. In dat laatste waren we als startup sterk, we deden dat snel en efficiënt. Het is fijn dat ilionx dit aankaartte en ons uitdaagde om de platformgedachte aan te houden. We kunnen onze IT-continuïteit op deze manier beter borgen, wat niet alleen gunstig is voor ons intern, maar ook voor onze klanten en ketenpartners. De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van onze diensten worden zo vergroot. Daarbij zal dit uiteindelijk ook de introductie van nieuwe diensten makkelijker maken.”

Focus op een centrale rol gekenmerkt door efficiëntie

Niet alleen van het platformdenken, maar ook van het clouddenken heeft ilionx Mijn Aansluiting overtuigd. “De kennis van cloudtechnologie ging verder dan puur en alleen de techniek”, aldus Jonathan. “ilionx keek ook naar de toepasbaarheid van adviezen en naar managed services die traditioneel beheerwerk van IT’ers kan besparen. Voor een project met een relatief korte doorlooptijd is Jonathan realistisch: “Na twee weken kun je geen volledig beeld verwachten. Het was fijn om de bevestiging te krijgen dat we op de goede weg zitten. We willen als samenwerkingsplatform een landelijke, centrale rol faciliteren om aansluitingsaanvragen efficiënt en soepel te laten verlopen. Hiervoor moeten we als betrouwbare dienstverlener stabiel en schaalbaar zijn. We hebben nu de juiste koers te pakken en willen onze ambitie waarmaken.”

Link gekopieërd