waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Ontwikkelteams KVK werken beter samen aan bedrijfskritische systemen

De Kamer van Koophandel (KVK) kennen de meesten van het Handelsregister.

Voor de buitenwereld is dit één centrale database waar elke Nederlandse onderneming in geregistreerd staat. Achter de schermen zijn medewerkers van de KVK dagelijks bezig om dat register (en de bedrijven die daarin staan) up-to-date te houden. Daarvoor maken ze gebruik van verschillende back-end-systemen. Dankzij ilionx hebben deze systemen straks dezelfde gebruikersinterface, en werken de ontwikkelteams beter met elkaar samen aan deze applicaties.

“Binnen de KVK werken agile teams aan de ontwikkeling en het beheer van afzonderlijke, bedrijfskritische systemen. Zo ben ik als architect betrokken bij het team dat verantwoordelijk is voor het zogeheten Handelsregister Omnichannel Platform: een digitale werkplek waarmee mutaties in het register kunnen worden verwerkt”, aldus Ron Deen, Senior Business Consultant bij ilionx. “Ook wordt er een applicatie ontwikkeld die de nieuwe UBO (Ultimate Beneficial Owner) regelgeving ondersteunt: KVK gaat hierin bijhouden welke personen belanghebbenden zijn in een onderneming. Met een CRS-systeem worden brieven aan aangesloten bedrijven opgesteld.”

Onafhankelijk

De ontwikkelteams werkten tot voor kort relatief onafhankelijk van elkaar. “Met als gevolg dat de verschillende systemen allemaal hun eigen front-end interface hadden. Voor KVK-medewerkers betekent dit dat ze vaak moeten schakelen tussen verschillende applicaties.”

Er werd dan ook afgesproken om daar verandering in te brengen. “Het doel was dat we gezamenlijk een nieuwe, digitale werkplek zouden hebben”, aldus Deen. “Overzichtelijk, met dezelfde look and feel; een portaal dat toegang biedt tot de verschillende systemen.”

Om dat te bereiken was het belangrijk dat de teams hun werkzaamheden meer op elkaar gingen afstemmen. Onder begeleiding van ilionx vonden er drie workshops plaats. Deen: “De belangrijkste vragen die we daarin wilden beantwoorden waren: waar gaat het nu nog vaak mis in de samenwerking en waar willen we uiteindelijk naar toe? Daarna konden we organisatorische en technische afspraken met elkaar gaan maken.”

“Tijdens de workshop stelden ze de juiste vragen om te achterhalen hoe we de processen zouden kunnen verbeteren.”

Paul Manders - Developer bij KVK

Angular

KVK koos ervoor om gebruik te maken van het Angular framework voor het ontwikkelen van de front-end. “Het was heel waardevol dat ilionx veel kennis en ervaring heeft op dit gebied”, aldus Paul Manders. Hij is een van de developers die deelnam aan de workshops.

Met de uitkomsten van deze workshop in de hand zijn er nieuwe afspraken gemaakt om de samenwerking tussen de teams zo goed mogelijk te laten verlopen. Teams weten elkaar beter te vinden en zijn het eens over hoe ze software het beste kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt ook het hergebruiken van software gemakkelijker: “We hebben een repository aangelegd waar alle code in is ondergebracht”, aldus Deen.

In eerste instantie gaat een testteam van vijf eindgebruikers aan de slag met de portal, in de loop van het jaar worden er steeds meer gebruikers toegevoegd.

Dat het zich loont om de manier van werken op deze manier tegen het licht te houden, is volgens Deen wel bewezen: “Het kan heel effectief zijn om mensen in een korte periode in een aantal sessies bij elkaar te brengen. Samen kun je tot een beter resultaat komen dan wanneer je alles alleen met je eigen team afstemt. En het mooie is dat je hierdoor uiteindelijk een betere gebruikerservaring voor de business kunt realiseren.”

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Neem contact op via onderstaande button.

Ik wil meer weten over dit project
Link gekopieërd