waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe een interactieve viewer de nieuwe Omgevingswet voor gebruikers toegankelijk maakt

Kadaster

De nieuwe Omgevingswet is met ingang van 1 januari 2024 van kracht geworden en vervangt 26 oude wetten rondom de leefomgeving. Een mooie stap die de wetgeving en de lokale regels daaronder een stuk toegankelijker en overzichtelijker maakt. Maar hoe zorg je ervoor dat alle lokale regels onder deze nieuwe wet online toegankelijk zijn? Daarvoor is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in het leven geroepen. Een onderdeel hiervan is het Omgevingsloket, waar bedrijven en particulieren met behulp van een interactieve viewer de lokale regels in kunnen zien, via de vergunningcheck een vergunning kunnen aanvragen, een melding kunnen doen of aanvullende informatie kunnen doorgeven.

“Via een interactieve viewer kunnen gebruikers alle regels rondom de nieuwe Omgevingswet raadplegen.”

Rick Lorwa, Manager IT bij het Kadaster

  • alles over de Omgevingswet op één plek
  • één loket voor alle vergunningen
  • kortere aanvraagtijd voor vergunningen

over Kadaster

Namens de overheid registreert het Kadaster de eigenaren van vastgoed (gebouwen en grond) en alle gegevens over wegen en netwerken van kabels en leidingen onder de grond. Andere taken zijn het bijhouden van de Basisregistratie Kadaster, de Basisregistratie Topografie, het beheren van het Rijksdriehoeksstelsel en het beheren van een deel van de Landelijke Voorziening voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

alles op één centrale plek

De 26 oude wetten rondom de leefomgeving zorgden voor een wirwar aan regels en dus voor verwarring bij particulieren en organisaties. Daarnaast duurde het lang om de benodigde vergunningen aan te vragen. Om deze situatie te verbeteren, is na jaren overleg op 1 januari 2024 de nieuwe Omgevingswet van kracht geworden. De 26 oude wetten zijn hiermee komen te vervallen. Op het moment dat bedrijven of particulieren iets willen veranderen aan de leefomgeving, krijgen ze te maken met deze nieuwe wet. Als onderdeel van het DSO ondersteunt het Omgevingsloket de uitvoering van de Omgevingswet. “Binnen het Omgevingsloket wilden we gebruikmaken van een interactieve viewer, waar gebruikers op basis van een zelf op te geven locatie of gebied alles kunnen vinden over de nieuwe wet- en regelgeving. We hebben de experts van ilionx gevraagd om deze interactieve viewer te ontwikkelen”, vertelt Rick Lorwa, Manager IT bij het Kadaster.

"We hebben ilionx leren kennen als een flexibele partij die niet alleen met ons meedenkt, maar ook kritische vragen stelt. Tijdens elke fase van het project hebben ze de experts geleverd waar op dat moment behoefte aan was.”

Rick Lorwa, Manager IT bij het Kadaster

één taak, één high performance team

ilionx bood een compleet DevOps-team dat bestond uit vier back-end ontwikkelaars, vier front-end ontwikkelaars, een integratiespecialist, een UX-specialist en een scrum master. “Als high performance team werkten we samen met ilionx op dezelfde locatie”, vervolgt Rick. “Door het beschikbaar stellen van de juiste experts waren we in staat om concrete stappen te zetten en de interactieve viewer binnen het geplande tijdpad op te leveren.”

Binnen de door ilionx ontwikkelde interactieve viewer kunnen gebruikers een adres, coördinaten of via de tekenfunctie een gebied invoeren. Ze kunnen dan eenvoudig zien welke omgevingsdocumenten er in het gebied van toepassing zijn en wat de juridische regels in dat gebied zijn. Op de viewer zijn alle regels van alle overheden bij elkaar te zien die gelden voor deze bepaalde locatie. Rick vervolgt: “Voor de back-end heeft ilionx een API gemaakt die data uit verschillende informatiebronnen snel en eenvoudig aan de eindgebruiker serveert.”

versnelling van aanvraagprocessen

Voor bedrijven en particulieren is het nu dus mogelijk om vanuit één centrale plek alles te regelen dat te maken heeft met de leefomgeving. Een gebruiker hoeft niet meer verschillende websites te raadplegen, wat voor een versnelling van (aanvraag)processen zorgt. Omdat alle wet- en regelgeving per locatie duidelijk wordt aangegeven, weet een aanvrager direct wat er wel of niet mogelijk is. Zo wordt voorkomen dat er onnodige processen en aanvragen worden opgestart. In samenwerking met ilionx blijft het Kadaster de komende jaren werken aan een verdere verbetering van de interactieve viewer. De feedback van gebruikers en bevoegd gezag is daarbij leidend.

Dat het Kadaster blij is met de werkzaamheden van ilionx blijkt uit de woorden van Rick: “Met de kennis en ervaring van de experts van ilionx hebben we een oplossing gerealiseerd die het voor organisaties en particulieren veel eenvoudiger maakt om informatie in te winnen. We hebben ilionx leren kennen als een flexibele partij die niet alleen met ons meedenkt, maar ook kritische vragen stelt. Tijdens elke fase van het project hebben ze de experts geleverd waar op dat moment behoefte aan was.”

Wil je meer weten over dit project?

Foto Suma Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Suma Rahimy
neem contact op
Link gekopieërd