waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Van een MVP in 2019 naar gepersonaliseerde AI in 2020: revalidatieapp iCaptur doet het

iCaptur

Hoe zou het zijn als je als geblesseerde sporter zélf de voortgang van je revalidatie kunt meten?

Precies deze vraag stelde fervent Ironman en onderzoeker Data Intelligence bij de Zuyd Hogeschool Ruud Bongers zichzelf. Hij maakt al jarenlang gebruik van de (bio-)sensoren op zijn smartphone en smartwatch om de voortgang en kwaliteit van zijn training te beoordelen. Wat als je deze sensoren ook voor revalidatietrajecten kunt gebruiken? Samen met ilionx ging hij aan de slag met een applicatie die de impact en tijdsduur van sportblessures tot een minimum beperkt door de inzet van smartphone-sensortechnologie en een sportband. De naam? iCaptur.

Bewegingsanalyse door algoritmes en smartphone-sensortechnologie

Ruud vertelt: “Met jaarlijks 4.4 miljoen blessures in Nederland, goed voor 440 miljoen euro aan medische kosten en 1 miljard euro aan verzuimkosten, is er een belangrijke rol weggelegd voor revalidatie. Maar wat blijkt: 50 tot 70 procent van alle mensen die onder behandeling staan van een fysiotherapeut, voert de meegekregen oefeningen thuis niet eens uit. Daarnaast bieden veel fitnessapps vooral informatie door te laten zien hoe je een oefening moet uitvoeren. Deze checken niet óf je een oefening correct uitvoert. Dat kan beter! Na wat sparren met Q-LABS, het innovatielab van ilionx, zijn we samen aan de slag gegaan met een Proof of Concept voor een app. We ontwikkelden hiervoor algoritmes die gebruikmaken van smartphone-sensortechnologie. De smartphone wordt in een sportband geplaatst, waardoor de sensoren hun werk kunnen doen. Uit een combinatie van bewegingsanalyse in het motionlab van de Hogeschool Zuyd en beoordelingen van fysiotherapeuten, bleek dat deze sensortechnologie in staat was de uitvoering van een bepaalde oefening te beoordelen en te tellen.”

"Veel fitnessapps bieden vooral informatie door te laten zien hoe je een oefening moet uitvoeren. Deze checken niet óf je een oefening correct uitvoert. Dat kan beter!"

Ruud Bongers, Data Intelligence bij de Zuyd Hogeschool

Design big, build small

Schaalbaarheid en flexibiliteit waren belangrijke vereisten voor iCaptur. Ruud: “Ons doel was om een goede architectuur neer te zetten die makkelijk uit te bouwen was. We gingen daarom uit van het motto: ‘design big, build small’. Immers: hoe meer oefeningen, algoritmes en requirements erbij komen, hoe groter het platform wordt en hoe complexer de architectuur. Hier moest wel ruimte voor zijn. De innovatieve denkwijze van ilionx hielp enorm bij de bouw van een solide én schaalbare app.” Het project deed een beroep op veel verschillende IT-expertises, wat het ook complex maakte. “We moesten voor de bouw van de applicatie niet alleen aanspraak doen op architecten, maar ook op UX-designers, AI-specialisten, system engineers en BI-experts”, vertelt Ruud. “De brede kennis en expertise van ilionx kwamen als geroepen.” De ilionx Application Development Method (XADM) bood de benodigde aanpak en structuur. Een gestructureerd documentatielandschap maakte de overdraagbaarheid eenvoudig en gaf de architecten de mogelijkheid om onderling te sparren over de gekozen oplossingsrichtingen.

Ruud: “Dit was belangrijk, omdat onze samenwerking niet bestaat uit één enkel project, maar meerdere projecten die tegelijkertijd lopen en moet integreren. Inmiddels zijn de bewegingsanalyses makkelijk te implementeren in de IT-structuur en herkent de app nu 70 tot 90 procent van de gemaakte bewegingsfouten. Dat is consistenter dan de beoordeling van verschillende fysiotherapeuten samen.” Volgende stappen zijn de inzet van machine learning en business intelligence. Eindpunt? Een gepersonaliseerd algoritme voor elke gebruiker.

"Inmiddels herkent de app nu 70 tot 90 procent van de gemaakte bewegingsfouten. Dat is consistenter dan de beoordeling van verschillende fysiotherapeuten samen."

Ruud Bongers, Data Intelligence bij de Zuyd Hogeschool

Betere ondersteuning en gebruikersmotivatie

“Big data zal gaan zorgen voor een nieuwe standaard binnen de revalidatiesector”, aldus Ruud. “De beoordeling van een oefening is vaak per therapeut verschillend. iCaptur zorgt voor normalisatie. Je kunt immers, na de geregistreerde beoordeling van 20.000 behandelingen door verschillende therapeuten, wel een patroon ontdekken. Therapeuten krijgen meer inzicht in het revalidatieproces thuis en kunnen zo een patiënt veel beter helpen. Ook wordt middels de oplossing gedragsverandering gestimuleerd. Patiënten krijgen meer controle over hun eigen herstel, maar worden eveneens door het sturen van pushnotificaties ondersteund bij moeilijke momenten. Het gebruik van gamification staat ook hoog op onze agenda. Door gebruikers achievements te laten ontgrendelen en scores bij te houden op een leaderbord, motiveert de app hen om te bewegen. Niet alleen sporters, maar bijvoorbeeld ook dialysepatiënten kunnen zo laagdrempelig worden ondersteund én gemotiveerd om hun oefeningen uit te voeren.”

“Big data zal gaan zorgen voor een nieuwe standaard binnen de revalidatiesector.”

Ruud Bongers, Data Intelligence bij de Zuyd Hogeschool

Samenwerking met de Nierstichting

De inzet van iCaptur voor dialysepatiënten komt niet uit de lucht vallen. Zo had de Nierstichting contact gelegd met ilionx omtrent de ontwikkeling van een applicatie. Ruud: “ilionx had al snel in de gaten dat iCaptur de perfecte match voor de Nierstichting was en bracht ons met elkaar in contact. Ook dat is mooi aan ons partnership: we ontdekken samen de markt en helpen elkaar verder.”

Een nieuwe standaard binnen de revalidatiesector

Met iCaptur wordt er op een goedkope, laagdrempelige manier begeleiding gegeven, heeft de gebruiker meer controle over het eigen behandeltraject én wordt er gewerkt aan personalisatie van de zorg. Bovendien krijgen therapeuten met iCaptur meer inzicht in het revalidatieproces thuis en kunnen ze zo betere zorg faciliteren. De potentie is groot: verschillende stichtingen, ziekenhuizen, fysiotherapiepraktijken en sportcoaches zijn geïnteresseerd in de app.

iCaptur

Ook nieuwsgierig geworden naar iCaptur?

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Neem contact op via onderstaande button.

Ik wil meer weten over dit project
Link gekopieërd