waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hearst Netherlands brengt sales en facturatie samen in Salesforce voor eenduidige omzetcij

Hearst Netherlands

Misschien zegt het bedrijf Hearst Netherlands je niet zoveel, maar je bent vast wel bekend met een van deze magazines: Cosmopolitan, ELLE, Men’s Health, Quote, National Geographic of Quest.

En deze titels zijn slechts een greep uit de merken van uitgeverij Hearst. In Nederland heeft het bedrijf ruim 220 medewerkers, aangevuld met ongeveer 120 freelancers en stagiaires. Tijdens de overname van G+J Media nam Hearst het ICT-landschap onder de loep en bracht alle sales- en facturatieprocessen samen in één systeem: dat van Salesforce.

Eén van de grootste uitgeverijen ter wereld

Hearst is een Amerikaans bedrijf, gevestigd in de Hearst Tower in New York en opgericht door William Hearst, zo’n 125 jaar geleden. Oorspronkelijk begon het bedrijf met het uitgeven van kranten, maar al snel werden ook magazines en andere media, zoals kabelnetwerk en televisie, aan het portfolio toegevoegd. Gaandeweg is Hearst steeds groter geworden en is het nu een internationaal toonaangevende organisatie waaronder meer dan 360 bedrijven vallen.

“In Europa zijn we met onze brands vooral vertegenwoordigd in Italië, Spanje, Engeland en Nederland”, vertelt Erik de Bruin, CFO bij Hearst Netherlands. “We zijn met name gericht op magazines en digitale business. Het medialandschap verandert heel snel en dat zien we in Nederland ook. Door sterke digitale transformatie en vol in te zetten op branded content willen we onze positie in de Nederlandse markt verstevigen.”

Integratie van processen in Salesforce na overname

Enkele jaren geleden heeft Hearst Netherlands het mediabedrijf G+J overgenomen. Een intensief overname- en integratietraject, waarbij Hearst kennismaakte met Salesforce. “G+J werkte al met Salesforce, Hearst nog niet”, geeft Erik aan. “We hebben onze sales- en facturatieprocessen vergeleken en daaruit bleek dat deze feitelijk gelijk waren. We hadden alleen andere merken.”

“Natuurlijk waren er wel verschillen in werkwijzen, definities en hoe we bijvoorbeeld met speciale deals omgingen”, vervolgt Erik. “Die hebben we eerst gelijkgetrokken, zodat we konden automatiseren. Verder hadden we meerdere systemen: voor print en digitaal, maar we werkten soms ook nog handmatig. Na onderzoek was de conclusie dat we met de Salesforce-oplossing van G+J verder wilden. Zo zijn we uiteindelijk bij ilionx (voorheen Redbook ICT) terechtgekomen, aangezien zij de software voor G+J hadden geïmplementeerd.”

“Voor het eerst loopt al onze omzet nu door één systeem en dat was wat we wilden bereiken. Ook de gebruikers zijn enthousiast. Het systeem is eenvoudiger in gebruik dan ze gewend waren.”

Erik de Bruin, CFO bij Hearst Netherlands

Salesforce past bij specifieke mediaprocessen

In korte tijd werden de twee bedrijven geïntegreerd en alle sales- en facturatieprocessen binnen Salesforce ondergebracht. Erik: “Ik vind het heel knap dat onze medewerkers samen met het team van ilionx (voorheen Redbook ICT) daarin geslaagd zijn. Ze hebben alles in één keer goed neer kunnen zetten. Onze business heeft nogal wat specifieke kenmerken, zoals die voorkomen in de advertising business. Daar past de functionaliteit van Salesforce goed bij.”

“Daarnaast hadden we de nodige ervaring opgedaan bij G+J met de oplossing”, vertelt Erik. “Het pakket had zich al gevormd naar de aard van onze business, dus we hoefden relatief weinig te veranderen om met Salesforce aan de slag te gaan. Uiteraard hebben we wel wat aanpassingen gedaan, maar we vertrokken niet helemaal vanaf de tekentafel.”

Alle omzetcijfers in één systeem

De Salesforce-oplossing draait inmiddels en bevalt goed. “Voor het eerst loopt al onze omzet nu door één systeem en dat was wat we wilden bereiken”, zegt Erik. Ook de gebruikers zijn enthousiast. “Het systeem is eenvoudiger in gebruik dan ze gewend waren.”

Nu alle sales- en facturatieprocessen geautomatiseerd en op orde zijn, kan Hearst zich verder oriënteren op de mogelijkheden die Salesforce het mediabedrijf biedt. “Salesforce leent zich goed voor verdere ontwikkeling”, besluit Erik. “Het is belangrijk om de focus en de aandacht binnen de organisatie te houden. Daarom kijken we nu naar het opzetten van managementrapportages die een volledig beeld van de business geven.”

Link gekopieërd