Vergrootglas illustratie Waar ben je naar op zoek?

Hoe D-reizen en VakantieXperts de omslag maakt van onderbuikgevoel naar data-driven.

Hoe D-reizen en VakantieXperts de omslag maakt van onderbuikgevoel naar data-driven.

De grootste bedrijven ter wereld zijn het al: data-gedreven. D-rt Groep, eigenaar van D-reizen en VakantieXperts, is het sinds kort. En wel dankzij een gloednieuwe datawarehouse, rapportage-omgeving en predictive analytics.

Op een enorme berg interessante data zitten, maar daar nog te weinig gebruik van maken. Als je de belangrijkste uitdaging van D-rt Groep een jaar of twee geleden in één zin zou moeten samenvatten, dan was dat het. Voor Performance Manager Sjors van der Hoorn lag er dan ook een enorme kans; de transformatie begeleiden van een bedrijf dat vooral werkt op basis van onderbuikgevoelens naar een data-driven organisatie.

Het performance team van D-rt Groep bestaat uit data-analisten en datamanagers en is verantwoordelijk voor de kwaliteit, beschikbaarheid en analyse van data. “Alle data die we tot onze beschikking hadden, werden eigenlijk veel te weinig gebruikt om beslissingen te onderbouwen”, aldus Sjors van der Hoorn.

“Of het nu ging om het openen of sluiten van winkels van D-reizen of VakantieXperts of de wat kleinere beslissingen in de reiswinkel zoals ‘welke klant zal ik vandaag gaan bellen?’; er lag een enorme kans om meer data-gedreven te werken.”

Sjors van der Hoorn, Performance Manager bij D-rt Groep

Productsturing

Een van de zaken waar de organisatie meer op wilde sturen, waren de producten van de reizen die de reisbureaus aanbieden. “D-reizen is de vakantievergelijker van Nederland. We leveren geen eigen producten, maar vergelijken de vakanties van onze partners en hebben hierin een rol als bemiddelaar. Hierin willen zorgen dat we het juiste product aan iedere klant kunnen aanbieden. Meer inzicht op basis van bestaande data helpt daarbij.”

De organisatie zocht naar een partij die kon helpen met het opzetten van een datawarehouse en verschillende rapportages. Zo is het belangrijk dat medewerkers in de reiswinkels een eigen dashboard hebben, maar ook voor winkelmanagers en de directie moest een rapportage worden ingericht. Ervaring met predictive analytics was daarbij een must.

Goed gevoel

“Van de drie partijen die we hadden aangeschreven, sprong ilionx er positief uit. Ze kwamen niet alleen met een oplossing die volledig was toegespitst op onze situatie, waaruit bleek dat ze goed naar onze vraag hadden geluisterd. Ook bij de referenties die we hadden opgevraagd kregen we een goed gevoel.”

Voor het datawarehouse richtte ilionx een Microsoft SQL Server 2016-omgeving in, in combinatie met Reporting Services. Het was vooral belangrijk om alle bronnen goed te koppelen, aldus Sjors van der Hoorn: “Het bleek nog best een uitdaging om alle externe databases op een juiste manier te ontsluiten. Een andere uitdaging was de korte doorlooptijd; zo wilde de directie graag elke ochtend een rapportage ontvangen met de omzetcijfers van gisteren. Dat was vooral lastig omdat we veel data van externe partijen moesten koppelen aan het datawarehouse.”

Nu het nieuwe datawarehouse operationeel is, hebben verschillende groepen medewerkers hun eigen rapportages. “Winkelmanagers hebben real-time inzicht in de financiële gezondheid van hun vestiging, waaronder de ontwikkeling van de omzet en EBITDA. Dat helpt ze om tijdig bij te sturen. Ook kunnen we in de rapportages kansen identificeren voor een winkel om de marge en de omzet te verbeteren en daar wordt in de praktijk veel gebruik van gemaakt. Als bijvoorbeeld blijkt dat een winkel uit haar verkoop voor bijvoorbeeld Turkije een lagere marge behaalt dan andere winkels, dan kunnen winkelmanagers daarop bijsturen.”

Transparantie

Daarnaast hebben de 1.600 winkelmedewerkers van D-rt Groep wekelijks inzicht in de resultaten op hun eigen KPI’s. “Dat zorgt voor veel meer transparantie; je kunt als medewerker continu zien of je op schema ligt”.

De websitemanagers van D-rt Groep hebben hun eigen online dashboard en voor de directie is er dus de dagelijkse salesrapportage op omzetniveau. “Elke ochtend om 7 uur krijgen ze een rapport met de omzetresultaten van de dag daarvoor.”

Het nieuwe datawarehouse is dus een flinke stap voor de D-rt Groep op weg naar een data-driven organisatie.

“Alle keuzes kunnen nu gebaseerd worden op basis van feiten en data. Dat levert enorme kansen op om onze financiële prestaties te verbeteren, maar het zorgt er ook voor dat we transparanter kunnen werken.”

Sjors van der Hoorn, Performance Manager bij D-rt Groep

Power BI

Voor de komende periode verwacht de Performance Manager nog een uitrol van Power BI, waardoor het voor medewerkers eenvoudiger wordt om zelf rapportages te bouwen op basis van data uit het datawarehouse. “We merken dat het door veel mensen in de organisatie wordt gezien als kans om onze bedrijfsvoering te optimaliseren.”

Volgens Dennis van Dam, Unit Manager Information Management bij ilionx, is D-rt Groep een goed voorbeeld van een organisatie die in relatief korte tijd veel toegevoegde waarde heeft kunnen halen uit bestaande data. “Dat maakt dat ze beter kunnen sturen op financiële kerngetallen. Voorheen was het heel ingewikkeld om alle data te verzamelen en daar conclusies uit te trekken, maar nu kan iedereen in de organisatie met één druk op de knop inzicht krijgen. Dankzij de BI-oplossingen van Microsoft is de rapportageomgeving ook nog eens heel laagdrempelig in gebruik. En dat zal met de introductie van Power BI alleen nog maar beter worden.”

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Neem contact op via onderstaande button.

Ik wil meer weten over dit project
Ilionx logo
Link gekopieërd