waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

De ontwikkelde webbased controlekaart zorgt voor een snelle én foutloze kwaliteitscontrole

Biosisto

Webbased controlekaart verhoogt kwaliteit in microbiologische laboratoria.

Kwaliteitscontrole is voor microbiologische laboratoria essentieel. De webbased controlekaart die ilionx met Biosisto ontwikkelde, zorgt voor een snelle en foutloze controle. Bovendien zijn nu voor het eerst met één druk op de knop de gegevens van verschillende laboratoria met elkaar te vergelijken.

In een microbiologisch laboratorium onderzoeken analisten producten op de aanwezigheid van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, parasieten of virussen. Het is belangrijk om te weten welke micro-organismen zich bijvoorbeeld in specifiek voedsel, water of bloed bevinden en in welke hoeveelheid. Dit is vooral noodzakelijk om bronnen van infecties op te sporen.

Betrouwbare resultaten

Het spreekt voor zich dat een analist hierbij erg nauwkeurig te werk moet gaan om te kunnen garanderen dat de resultaten van deze controles ook betrouwbaar zijn. “Analyses in laboratoria duren vaak een paar dagen. Bij het opkweken, incuberen en tellen kunnen verschillende dingen misgaan”, aldus Maarten de Vries. Hij is directeur van Biosisto, een bedrijf dat gecertificeerde referentiematerialen produceert voor eerstelijnscontroles in laboratoria waar voedsel, zuivel en water wordt onderzocht. Het gebruik van referentiemateriaal is een veelgebruikte methode voor het toepassen van eerstelijnscontroles in laboratoria.

De resultaten van de analyse van referentiemateriaal worden meestal in een controlekaart weergegeven. Zo’n controlekaart geeft aan of het proces stabiel is, waarbij variaties kunnen worden gesignaleerd. Geaccrediteerde laboratoria hebben voor iedere afzonderlijke test een controlekaart. De controlekaarten geven informatie over het gemiddelde en de spreiding van de resultaten van het onderzoek.

"Traditioneel worden de controlekaarten met behulp van spreadsheets bijgehouden. Dat kan niet alleen tot fouten leiden, het is ook een bewerkelijke procedure."

Maarten de Vries - Directeur bij Biosisto

Om de kwaliteit van laboratoria te verhogen en de manier van werken te vereenvoudigen, heeft Biosisto een programma laten ontwikkelen om via het web controlekaarten te maken. Dat is niet alleen handig voor afzonderlijke laboratoria, de gegevens die zijn verzameld in verschillende laboratoria zijn zo ook gemakkelijk met elkaar te vergelijken, al dan niet anoniem. Dit is een grote innovatie die veel voordelen biedt, voor Biosisto en voor zijn klanten.

De controlekaart als webapplicatie houdt rekening met de strenge NEN 6603-standaard voor de werkwijze en berekeningen. Bovendien ziet een analist direct de resultaten van zijn of haar waarneming en kan daarna direct verder werken zonder (handmatig) administratie te moeten bijhouden.

ilionx ontwikkelde samen met Biosisto de webbased controlekaart, die draait in een Microsoft Azure-omgeving. Jorris Besselink, software engineer bij ilionx: “We kwamen al snel uit bij Azure App Services. Het grote voordeel is dat we de applicatie bij Microsoft kunnen hosten. Daardoor hoeven we ons niet druk te maken om patches voor security, SSL-verbindingen en zaken die met hosting te maken hebben. Een groot voordeel hiervan was dat we de doorlooptijd aanzienlijk konden verkorten doordat we niet allerlei wielen opnieuw hoefden uit te vinden.”

De gebruikersinterface van de tool is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Daardoor konden klanten er na een instructie van een uur al direct mee aan de slag. Ondanks dat het er eenvoudig uitziet, waren er de nodige uitdagingen om te overwinnen, zoals het tekenen van de grafieken. Jorris Besselink: “Die worden niet als een eenvoudig plaatje getekend, maar met interactieve componenten gerenderd.” Ook waren voor de Azure-omgeving niet heel veel kant-en-klare wiskundige functies beschikbaar. “Excel bevat veel complexe functies, maar is gesloten. Die moesten we dus zelf nabouwen.” Ook de koppeling met Exact Online en het feit dat Biosisto verschillende grote klanten heeft, vaak verdeeld over meerdere locaties met complexe organisatiestructuren, vormden uitdagingen.

Voordat het systeem in gebruik kon worden genomen, moest het uiteraard grondig worden getest. Niet alleen wat gebruiksgemak betreft; in een gecontroleerde omgeving moest het systeem worden gevalideerd om aan te tonen dat het werkte.

Inmiddels is de webbased controlekaart volop in gebruik bij Biosisto en bij een aantal laboratoria die klant van het bedrijf zijn. Maarten de Vries is zeer te spreken over de samenwerking met ilionx. “Het is niet: u vraagt wij draaien, ze denken echt mee en komen met oplossingen. Microbiologie is voor hen geen alledaagse kost, maar ze hebben zich er goed in verdiept.”

Samen met ilionx heeft Biosisto een roadmap bedacht voor de doorontwikkeling. Op basis van eigen bevindingen en de wensen van klanten zal het systeem twee keer per jaar een aanzienlijke aanpassing ondergaan.

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Neem contact op via onderstaande button.

Ik wil meer weten over dit project
Link gekopieërd