waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

RIVM kiest ilionx voor ontwikkelen digitale hielprikkaart

RIVM hielprikkaart

Utrecht, 11 juni 2020 Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft IT-dienstverlener ilionx geselecteerd voor het ontwikkelen van een digitale hielprikkaart. De applicatie vervangt het analoge proces van gegevensregistratie bij de hielprikafname. Na een intensief aanbestedingstraject vond het RIVM in ilionx een betrouwbare partner met de beste prijs-kwaliteitverhouding. De IT-dienstverlener gaat niet alleen de applicatie ontwikkelen, maar neemt ook het beheer en de hosting hiervan voor haar rekening. Naar verwachting wordt de applicatie in 2021 in gebruik genomen.

Tijdswinst, gemak en flexibiliteit

Bij pasgeboren baby’s wordt via een hielprik bloed afgenomen, zodat eventuele ernstige, zeldzame aangeboren ziekten vroegtijdig worden ontdekt. Het vastleggen van gegevens bij de hielprikafname gebeurt tot op heden volledig analoog, waarbij op het ene deel van de kaart gegevens van de pasgeborene worden genoteerd en op het andere deel van de kaart druppels bloed worden opgevangen. Het geheel wordt per post naar het laboratorium verstuurd. Het RIVM wil dit proces verbeteren. Door de digitale notering van de gegevens in een applicatie, is verzending van het gegevensdeel per post overbodig. Dit levert niet alleen tijdswinst op, maar draagt ook bij aan betere waarborging van de privacy, omdat de gegevens en de bloedmonsters van elkaar gescheiden blijven. Daarnaast brengt de applicatie gemak voor de uitvoerenden van de hielprik nu gegevens digitaal vastgelegd kunnen worden.

Eugènie Dekkers, programmamanager hielprikscreening bij het RIVM: “Wij zijn altijd op zoek naar optimalisaties in de hielprikscreening. De hielprikkaartapplicatie maakt verbeteringen in het proces mogelijk. Daarnaast is het voor ouders een prettige gedachte dat de gegevens van hun kind en informatie over de geboorte digitaal worden gedeeld met het programma, in plaats van via de post. We zochten een partij die ons kan ondersteunen bij dit digitaliseringsproces en die hebben we in ilionx gevonden. Na een lang voorbereidingsproces kijken we uit naar de verdere samenwerking en de verbeteringen die de digitale hielprikkaart ons gaat brengen.”

“We zijn erg blij met de keuze van het RIVM voor ilionx”, vertelt Raymond Lodewijkx, business unit manager bij ilionx. “De hielprikkaartapplicatie is voor het RIVM een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van de hielprikscreening en voor ons is het een eer om hierbij betrokken te zijn. Het digitaliseringsproces brengt niet alleen verbeteringen op de korte termijn, maar zorgt er ook voor dat het hielprikproces flexibeler wordt. Een applicatie is immers veel gemakkelijker aan te passen of te verbeteren dan een papieren formulier. Met het ontwikkelen van de applicatie dragen we met enthousiasme bij aan procesoptimalisatie van de hielprikscreening.”

Link gekopieërd