Vergrootglas illustratie Waar ben je naar op zoek?

Verhuisstromen inzichtelijk en optimale woningmix

De Woningvoorspeller helpt bij het bepalen van de optimale mix van woningen bij de aanleg van nieuwe wijken.

Neem contact op

Een optimale mix met de Woningvoorspeller.

Gemeenten die bezig zijn met nieuw te bouwen en in te richten wijken en straten staan regelmatig voor dezelfde vraag. Welke woningen moeten waar worden gebouwd en voor wie eigenlijk? ilionx ontwikkelde samen met de gemeente Zuidhorn De Woningvoorspeller. Deze beslissingsondersteunende oplossing helpt bij het bepalen van de optimale mix van woningen bij de aanleg van nieuwe wijken. Hierdoor kan zelfs op straatniveau worden bepaald hoeveel én welk type woningen – huur of koop, vrijstaand of 2 onder één kap – gebouwd moeten worden. Niet alleen het type woning kan voorspeld worden, maar ook het aantal woningen dat nodig is, op basis van de voorspelde bevolkingsgroei en -samenstelling.

Data is de basis voor de Woningvoorspeller

De Woningvoorspeller wordt gevoed met openbaar beschikbare data, gecombineerd met specifieke data van een gemeente zelf. Hoe meer beschikbare data, hoe nauwkeuriger de voorspelling gemaakt kan worden.

“De optimale woningbouw door toepassing van Data Analytics.”

Verhuisstromen inzichtelijk en woningmix optimaal

Er zijn 2 zichtbare, interactieve, functies waar een gebruiker mee aan de slag kan en welke naar wens te beïnvloeden zijn. Dit zijn die van ‘het inzichtelijk maken van de verhuisstromen’ en de daadwerkelijke ‘voorspeller’ die tot op straatniveau de optimale woningmix voorspelt. De verhuisstromen (binnen de gemeente en van en naar andere woonplaatsen of gemeenten) worden in kaart gebracht op basis van historische data van verhuizingen. De gebruiker kan daarbij inzoomen op leeftijdscategorie, het type woningen, maar ook op het aantal verhuizingen over tijd (een trendanalyse).

De functie Woningvoorspeller voorspelt op basis van een voorbeeldstraat of op basis van eigen input, wat de optimale woningmix in een straat of wijk is. Aan de hand van specifieke waardes, die te beïnvloeden zijn door de gebruiker, kan de optimale mix worden afgestemd op de wensen van bestaande en nieuwe burgers binnen een gemeente. De waardes variëren van leeftijd en het aantal woningen dat nodig is tot aan de afstand naar scholen.

SaaS oplossing

De Woningvoorspeller is nooit echt ‘af’, het is een startpunt en ontwikkelt zich verder door middel van datatoevoeging en Machine Learning. En belangrijk, hoe meer data beschikbaar hoe meer en nauwkeuriger er voorspeld kan worden. De Woningvoorspeller wordt als een SaaS (Software as a Service) oplossing aangeboden en wordt door de consultants en business analisten van ilionx ondersteund én beheerd.

Link gekopieërd