Vergrootglas illustratie Waar ben je naar op zoek?

Datagedreven topsport

Data-analyses die het verschil kunnen maken buiten én binnen het veld.

Neem contact op

Datagedreven topsport: impact maken buiten én binnen het veld.

Sport. Je kijkt ernaar, je praat erover en je leeft mee met je favoriete team. Zo ook ilionx. Als trotse oud-hoofdsponsor van het Nederlandse vrouwenvolleybalteam ondersteunen wij de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo). Dit doen we niet alleen vanaf de supporterstribune, maar ook vanuit onze expertise. Zo houdt ons Sport Analytics team zich dagelijks bezig met data-analyses die het verschil kunnen maken op het veld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Business Intelligence en Data Science. Het ultieme doel: in samenspel met data sportwedstrijden winnen.

Analyse van duizenden sportacties

Tijdens een volleybalwedstrijd worden alle acties bijgehouden door scouts. Naderhand wordt deze informatie in een post match report gebundeld. Het report is met een simpele druk op de knop uit te printen. Het nadeel? Meerdere post match reports kunnen niet makkelijk met elkaar vergeleken worden. En dat is nét wat je als bond wilt: volledig inzicht in wedstrijdacties. De database van het Sport Analytics team biedt hierbij uitkomst. In deze database staan de acties van meer dan duizend wedstrijden.

Met de data worden vragen beantwoord zoals:

  • Wat zijn de trends van bepaalde spelers over verschillende toernooien/jaren?
  • Wat zijn de karakteristieken van de coach van de tegenstander over honderden wedstrijden?
  • Welke actie in het spel draagt het meeste bij aan de kans op een punt?
  • Hoe verwachten wij dat de tegenstander gaat spelen en welke opstelling zetten we daar tegenover?

Bestaande data inzichtelijk met PowerBI dashboards

Om al deze data inzichtelijk te maken bouwt ilionx dashboards in Power BI. Op de afbeeldingen zijn twee voorbeelden te zien: een prestatiedashboard en een ontwikkeldashboard.

Het prestatiedashboard maakt van het statische post match report een dynamisch geheel met doorklikmogelijkheden. Je kan hier in één oogopslag naar meerdere wedstrijden tegelijk kijken.

Sport Analytics

Het ontwikkeldashboard bestaat uit drie niveaus:

  1. De prestaties van een speler in een enkele wedstrijd;
  2. De ontwikkeling van een speler tijdens een toernooi;
  3. De ontwikkeling van een speler door verschillende jaren heen.
Sport Analytics

ilionx maakt samen het verschil binnen én buiten het veld

Voorspellende mogelijkheden

Naast het inzichtelijk maken van de data die al bestaat, is het minstens zo interessant om data te genereren die voorspellend kan zijn of nieuwe inzichten oplevert. Dit doet het Sport Analytics team met behulp van Python. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar rotatieanalyses: welke opstelling (rotatie) heeft de meeste winstkans tegenover de verwachte opstelling van de tegenstander? In de twee onderstaande figuren is te zien wat het scoringspercentage is van de nationale damesteams in een bepaalde rotatie. Uit deze analyse bleek bijvoorbeeld dat het Nederlandse damesteam bij alle rotaties een hoger scoringspercentage dan de concurrentie laat zien. Uiteraard worden er meerdere verdiepingsslagen gemaakt in de analyses.

Voor de Nevobo zijn de nieuwe analyses zeer waardevol, omdat deze meer inzicht bieden in de mogelijkheden van het spel en de spelers. Hier kan vervolgens de spelstrategie weer op worden aangepast. Op deze manier maken we samen het verschil binnen én buiten het veld.

Dit is hoe Sport Analytics het verschil maakt op het volleybalveld

Lees het artikel

Wil je meer weten over hoe wij datagedreven topsport faciliteren?

Neem contact op
Link gekopieërd