Management Consultancy

Change & Adoption

Management Consultancy

Verandermanagement voor digitale transformaties

Organisaties investeren substantieel in nieuwe technologie, vaak als onderdeel van een digitaal transformatie programma. Dit heeft als effect dat steeds meer organisaties steeds afhankelijk worden van technologie in hun dagelijkse operatie. Indien goed geïmplementeerd, kunnen digitale transformaties een positieve impact hebben op het businessmodel van een organisatie en de concurrentiepositie versterken.

Digitale transformaties draaien echter om veel meer dan technologie alleen. Hoe zorg je ervoor de nieuwe toepassingen positief worden ontvangen en waarde toevoegen voor zowel individu, als organisatie? Het activeren van je doelgroep van de verandering is de sleutel tot succes. Je gebruikers doelgroep heb je nodig om te zorgen dat jouw verandering een succes wordt. Hoe pak je dat aan?

Met onze kennis van zowel de business als IT leveren wij op maat gemaakt diensten die organisaties in staat stelt om zich succesvol digitaal te ontwikkelen en te transformeren.

Bewezen veranderaanpak

Ervaring leert dat het succes van een veranderaanpak meer is dan inspireren, goed uitleggen, trainen en ondersteuning bieden. Gebruikers moeten overtuigd worden en deelgenoot worden van de oplossing. Daarom zorgen wij ervoor dat gebruikers centraal staan en begrijpen waarom hoe veranderingen kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie en aan hun optimalisatie van de eigen werkzaamheden. Onze bewezen aanpak bestaat uit twee sporen.

  • We starten top-down met het vaststellen van de visie en doelstellingen
  • Tegelijkertijd ontwikkelen we bottom-up concrete scenario’s met een concrete vertaling naar de gebruikers
  • Een op maat gemaakt veranderplan
  • Communicatie strategie

In onze aanpak staat de mens centraal en zijn persoonlijke praktijkverhalen, prototype en visualisaties belangrijke uitkomsten die bijdragen aan een beter begrip, een grote aantrekkingskracht en toenemende betrokkenheid bij de verandering. De concrete scenario’s zorgen ervoor dat gebruikers overtuigd worden zich deelgenoot voelen van de uiteindelijke oplossing. Onze ervaren consultants stellen gezamenlijk met u een op maat gemaakt veranderplan op waarbij we toewerken vanuit kleine interventies naar een gerichte transformatie.

Customer Journey analyse

In een digitale wereld maken klantrelaties uiteindelijk het verschil. Hoe lever je als organisatie meer waarde voor de klant en speel je in op de vragen die op ons afkomen? Hoe zorg je er nou voor dat jouw verandering een succes wordt door en met jouw mensen?

ilionx maakt het voor organisaties mogelijk om te anticiperen op deze ontwikkeling door het analyseren van de beleving ofwel de user experience bij het introduceren van digitale oplossingen.

  • Customer Journey mapping
  • Klantwaarde analyse
  • Design Thinking

De resultaten van deze analyses maakt het mogelijk om innovatief en wendbaar te werken en stelt organisaties in staat om meer waarde te leveren voor klanten en de organisatie zelf.

Activatie programma

Leuk en aardig, die uitgebreide ICT- functionaliteiten, maar als medewerkers er vervolgens geen gebruik van maken, is nieuwe technologie niets meer dan een loze investering. Hoe zorg je ervoor de nieuwe toepassingen positief worden ontvangen en waarde toevoegen voor zowel individu, als organisatie?

Natuurlijk, een goede technische uitleg van nieuwe functionaliteit met bijbehorende werkwijze is stap één om jouw medewerkers mee te krijgen in een migratie – maar daarmee ben je er nog niet. Succesvolle adoptie ontstaat wanneer medewerkers zien en ervaren hoe de verandering kan bijdragen aan de organisatie, maar ook aan hun eigen doelstelling en werkwijze. En dat is voor iedere doelgroep anders. Een heldere en relevante context waarbinnen duidelijk wordt wat de urgentie van verandering is en op welke manier zij aan dit traject kunnen bijdragen, maar ook hoe het hen ondersteunt en wat het hen oplevert. Dus is er een gedragen adoptieplan nodig, waarin naast doelstellingen en projectaanpak, ook wordt uitgelegd wie op welke manier positief kan bijdragen aan succesvolle implementatie.

  • Stap 1: Inspireren en uitleggen, leg uit wat de ambities en doelstellingen van de organisatie zijn, welke strategieën en werkprocessen je daar gaan brengen en mogelijk welke tooling of IT-systemen hierbij komen kijken.
  • Stap 2: Activatie door persoonlijke voorbeeldverhalen van ambassadeurs uit de eigen organisatie van gerealiseerde successen

Met het oog op impact en een succesvolle migratie, wordt informatie niet in één keer uitgestort over de hele organisatie of afdeling, maar worden een aantal geselecteerde doelgroepen als eerste begeleid naar een nieuwe werkwijze om later de resterende doelgroepen stukje bij beetje mee te nemen in de migratie.

 

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder.

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Wij helpen je graag. Neem contact op via onderstaande button.

Maak een afspraak