Zien en beleven – HoloLens in actie

Woensdag 2 november 2016

Nog niet zo lang geleden zijn ilionx collega’s Marco Scholten en Belinda van Eck op bezoek geweest bij Bartiméus en Accessibility voor een demonstratie met de HoloLens.

Bartiméus is een expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt om het leven te leven zoals zij dat willen. Accessibility is het onafhankelijke Nederlandse expertise- en onderzoeksinstituut voor ICT-toegankelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op het gebied van internet, software en elektronische toepassingen. Waarbij toegankelijkheid van internet voor iedereen inclusief gehandicapten zeer belangrijk is. 


De Microsoft HoloLens ziet eruit als een uit de kluiten gewassen zonnebril en is in feite een display die je op je hoofd doet en die over je ogen geplaatst wordt. In die bril is een Windows 10-computer ingebouwd. Het apparaat beschikt over een camerasysteem dat naast lengte en breedte ook diepte in beeld waarneemt. Deze camera heeft een gezichtsveld van 120° bij 120°. Daarnaast reageert de HoloLens op gebaren, gesproken commando's en oogbewegingen.

Met dit stukje technologie wordt de kloof tussen de digitale en de analoge wereld deels overbrugd, onder andere door het mogelijk maken van digitale 3D-modellen (hologrammen) in de reële ruimte af te beelden. Hiertoe wordt de illusie gewekt dat de digitale modellen zich effectief op een bepaalde afstand van de gebruiker bevinden. Hiermee wordt een omgeving gesimuleerd via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring.

Demonstratie

Met Hans Scholten, de programmamanager cliënten ICT & Domotica bij Bartiméus, is ilionx in gesprek gekomen om met de IT collega’s, leraren en leerlingen een demo met de HoloLens op te zetten. De deelnemers hebben verschillende demo’s met de HoloLens kunnen ervaren waarbij ze ‘meekeken’ met een anatomie les over het menselijk lichaam in de ruimte en de Machu Picchu in Peru vanuit een luchtballon bekeken. Ook oefenden ze met het opzetten van een Skype sessie via de HoloLens en was het spelen van spelletjes populair.

Marco Scholten van ilionx geeft uitleg
Marco Scholten van ilionx geeft uitleg

Zien is beleven en leren

Naast de recreatieve mogelijkheden met de HoloLens, werd er vooral gesproken over de leermogelijkheden die deze technologie biedt. Het ‘zien’ en ‘beleven’ via de HoloLens biedt slechtzienden allerlei simulatie- en leermogelijkheden in een veilige omgeving.

Op 22 november zal ilionx ook aanwezig te zijn bij een door Stichting Accessiblity georganiseerd congres in Zeist. Hier komen overheid, onderwijs en bedrijven bij elkaar om te praten over de rechten van mensen met een beperking en de toegankelijkheid en gebruik van IT.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de HoloLens en eventueel ook een demonstratie? Dat kan! Neem hiervoor gerust contact op met ilionx. 

Reactie van een van de leerlingen: 
“Als ik zou denken aan de HoloLens op school, dan zou ik hem gebruiken voor biologie en om dingen beter te bekijken zodat je het beter snapt.”
Toen ik door de HoloLens keek, leek het net alsof ik in een luchtballon stond en als ik ging lopen ging de luchtballon mee. Dat was heel gaaf! Op een scherm konden we ook meekijken met degene die de HoloLens op had.”

Meer nieuws
Our partners
Nieuws

Wat doe je als je stage loopt bij ilionx?

Stage lopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Dit is het moment dat je je opgedane kennis kunt...

Blog

Big Data Trade off & Privacy

Privacy vormt de basis van onze democratische rechtsstaat. Privacy is een mensenrecht en fundamentele...

Twitter

@: Veilige, digitale toegankelijkheid is een specialisme. I-FourC en ilionx bundelen krachten!…