waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

We zijn er bij: Odyssey 2019, de grootste blockhain hackathon ter wereld!

Op 12 april is het zover: Odyssey 2019!

Met maar liefst 1500 deelnemers is dit de grootste blockchain hackathon ter wereld. Drie dagen lang storten developers, creatives en andere blockchainexperts zich op de twintig meest dringende maatschappelijke uitdagingen. Denk hierbij aan een toekomst zonder fossiele brandstof tot rampenmanagement en het realiseren van een duurzame voedselketen. Ons team gaat de strijd aan met vier andere teams en focust zich in dit weekend op een blockchain use case in de gekozen track ‘Creating a mobile virtual powerplant’. De winnende use case wordt met Nuon/Vattenfall uitgewerkt tot een echte oplossing voor de Europese energiemarkt.

De opdracht

Deze track met Nuon/Vattenfall als opdrachtgever heeft als kernvraag hoe ons elektriciteitsnetwerk ook in de toekomst stabiel blijft met  behulp van blockchain technologie . We maken steeds meer gebruik van nieuwe energiebronnen zoals wind en zon, maar die bronnen zijn niet stabiel. Soms waait het niet of schijnt de zon amper. Slimme energienetwerken, ook wel ‘smart grids’ genoemd moeten zorgen voor een betere afstemming van de vraag naar en het aanbod van energie. Wanneer er bijvoorbeeld een woning is met een overschot aan energie, kan dit overschot door worden gesluisd naar andere woningen.

Ons team gaat, met behulp van blockchain, aan de slag om dit ook voor auto’s mogelijk te maken. Elektrische auto’s dienen dan als tijdelijke ‘batterij’ en leveren op piekmomenten energie aan het netwerk. Op deze manier worden de tijdelijke energietekorten opgelost. Daarnaast verdienen de auto-eigenaren een mooi zakcentje, omdat op die piekmomenten energie logischerwijs meer waard is. Ook als er storingen zijn in de toevoer van energie kunnen de autobatterijen uitkomst bieden.

Het team

Voor ons is dit een hele interessante use case waarin blockchain, Internet of Things en duurzaamheid samenkomen. We hebben een super enthousiast team samengesteld met experts uit Utrecht, Groningen, Amsterdam en Zwolle.

De komende weken gaan wij hard aan de slag met de voorbereidingen op het hackathon weekend. Wil je op de hoogte blijven van onze voortgang en/of wil je meedenken? We houden je via de site en onze social kanalen op de hoogte. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Hardwin Spenkelink via hspenkelink@ilionx.com.

Link gekopieërd