waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Volleybalsters schrijven historie met halvefinaleplaats WK!

De Nederlandse volleybalvrouwen bereiken voor het eerst de halve finales op het WK.

Oranje verslaat de Verenigde Staten in de Final Six met 3-2 in sets en is zo zeker van een plek bij de laatste vier. Het wordt tegen Amerika 30-32, 15-25, 25-22, 25-15 en 15-9. Nederland speelt morgen nog tegen China, dat ook de halve finales haalt, voor groepswinst in de Final Six.

Nederland – Verenigde Staten 3-2 (30-32, 15-25, 25-22, 25-15, 15-9)

De opstelling van bondscoach Jamie Morrison was dezelfde als tijdens de laatste reeks wedstrijden: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

Het opgepompte Oranje begon fabelachtig goed aan de kraker tegen Amerika. Dankzij een geweldige serviceserie van Sloetjes ging Nederland in de eerste technische time-out al met 8-2 aan de leiding. De sterke Sloetjes nam haar team ook later in de set op sleeptouw. Op 17-9 was de voorsprong al opgelopen tot acht punten.

De coach van Team USA, de legendarische oud-speler Karch Kiraly, was ondertussen druk aan het wisselen geslagen en had Micha Hancock, Michelle Bartsch-Hackley en Karsta Lowe ingebracht. Door het goede spel van deze verse krachten sloop Amerika puntje voor puntje dichterbij. De voorsprong van de volleybaldames slonk, maar desondanks kreeg de equipe van Morrison meerdere kansen op setwinst toen het op 24-21 kwam.

Oranje maakte enkele onhandige fouten en slaagde er niet in om de bal aan Amerikaanse zijde op de grond te krijgen. In de bloedstollende slotfase miste Nederland in totaal vijf setpoints, en was het uiteindelijk Bartsch die met een blokje de set voor de Verenigde Staten binnenhaalde: 30-32. Het onnodig weggeven van de eerste set deed pijn en dat was te merken in de tweede set. De volleybaldames waren het even helemaal kwijt en hadden in deze doorgang weinig in te brengen tegen de regerend wereldkampioen: 15-25.

In de derde set liet Morrison Celeste Plak starten voor Buijs en Myrthe Schoot voor Knip. Met de rug tegen de muur slaagde Oranje erin zich terug te vechten in de wedstrijd. Op 20-18 verdedigde Nederland een kleine voorsprong, toen de bondscoach Nicole Koolhaas inbracht voor Lohuis. Koud in het veld scoorde de 1.98 meter lange middenaanvalster direct een belangrijk punt: 21-18. Toen Dijkema hierna een ace scoorde via de netrand werd het 22-18, waarmee het definitieve verschil was gemaakt. Het was Sloetjes die 25-22 scoorde na een uitstekende pass van de ingevallen Marrit Jasper.

Met Plak, Schoot en Koolhaas als starters in set vier vervolgde Oranje haar indrukwekkende comeback. De volleybaldames namen in het begin van de set al afstand (10-5) en brachten Team USA steeds verder in de problemen. De invalsters maakten een zeer goede indruk en waren belangrijk voor hun team. Met dominant volleybal won Nederland de set met 25-15.

In de vijfde set straalde de agressie er vanaf bij Oranje. Het team van Morrison gaf het arme Amerika geen kans meer en stoomde gedecideerd door naar een 3-2 overwinning. Topscorer Sloetjes (38 punten!) schreeuwde het uit bij iedere smash en joeg zo haar tegenstanders angst aan. Uiteindelijk was het invalster Plak die 15-9 scoorde en haar team naar de halve finale sloeg, die vrijdag in Yokohama wordt gespeeld.

Link gekopieërd