Search in title
Search in content
Search in excerpt

Terugblik Volleyball Nations League week 2

Nederland heeft haar derde en laatste Volleyball Nations League wedstrijd op eigen bodem verloren.

Polen was op Hemelvaartsdag met 3-1 te sterk voor Oranje. Het verjongde Nederlands team mag ondanks de nederlaag terugkijken op een mooie week. De nieuwe generatie mocht zich laten zien, en Oranje trok in drie dagen maar liefst 15.000 toeschouwers naar het Apeldoornse Omnisport.

Volgende week speelt Nederland in Hong Kong de derde driedaagse van de Volleyball Nations League. Oranje treft daar achtereenvolgens Italië, China en Japan.

Nederland – Brazilië 2-3 (25-21, 28-30, 20-25, 25-18, 11-15)

Bondscoach Jamie Morrison heeft deze week libero Kirsten Knip weer tot zijn beschikking en zette haar direct in de basisopstelling. Naast Knip mochten Laura Dijkema (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens) en Nika Daalderop en Nicole Oude Luttikhuis (passer/lopers) starten.

1e set

Nederland begon voor ruim 5300 toeschouwers fantastisch aan het duel tegen Brazilië. De thuisploeg trok een oranje muur op aan het net en scoorde alleen al in de eerste set acht killblocks. Nika Daalderop speelde een geweldige set, bijna alles wat ze aanraakte veranderde in goud. Het was de Amsterdamse die ook het setpoint mocht benutten en 25-21 binnensloeg.

2e set

Na de verrassende winst van de eerste set bleef Oranje ook in set twee uitstekend spelen. Brazilië nam een voorsprong van vier punten (9-13), maar dit repareerden de volleybaldames snel: 14-14. In de razend spannende slotfase kreeg Oranje vijf kansen om een 2-0 voorsprong te nemen, maar het taaie Brazilië werkte al deze setpoints weg. De twaalfvoudig kampioen sloeg uiteindelijk zelf toe vanaf 28-28, toen het twee punten scoorde en de set won.

3e set

In de derde set besloot Jamie Morrison om invalster Annick Meijers te laten staan op de positie van Baijens. Marrit Jasper verving Nika Daalderop op de buitenkant. Oranje kwam met de twee verse krachten in het veld knap op 19-14 en leek op weg naar een 2-1 voorsprong in sets. Niets was minder waar want het was Brazilië dat dankzij een sterke serie erop en erover ging en de derde set met 20-25 won.

4e set

Nederland richtte zich onder aanvoering van het thuispubliek op in de vierde doorgang. Dankzij een serviceserie van Juliët Lohuis liep Oranje halverwege de set uit naar 17-11, een voorsprong die niet meer werd weggegeven. Na aces van Eline Timmerman en Nicole Oude Luttikhuis ging de set met 25-18 naar de thuisploeg.

5e set

In de tiebreak toonde Brazilië aan waarom het al sinds 2007 niet meer verloren heeft van Nederland. Aan het einde van de wedstrijd kwamen de aanvalsters van Oranje er niet meer doorheen en was het de ploeg van coach José Roberto Guimarães dat de zege opeiste na een ace van Lorenne Geraldo Teixeira: 11-15.

Nederland – Bulgarije 3-1 (22-25, 25-22, 25-20, 25-19)

Bondscoach Jamie Morrison gunde woensdag spelverdeler Sarah van Aalen haar eerste basisplaats in Oranje. Naast Van Aalen begonnen Indy Baijens (diagonaal), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens) en Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis (passer/lopers).

1e set

Oranje begon wat onwennig aan het duel, wat niet zo gek was gezien de nieuwe samenstelling. Bij de tweede technische time-out ging Bulgarije zelf met 11-16 aan de leiding. Nederland verkleinde het gat nog tot twee punten (18-20), maar dichterbij kwam het niet. Bulgarije won de set met 22-25 en nam zo de voorsprong in de wedstrijd.

2e set

Met Laura Dijkema en Annick Meijers op de posities van Sarah van Aalen en Indy Baijens begon Oranje aan de tweede doorgang. Ditmaal was het de thuisploeg dat de controle had. Marrit Jasper was aanvallend heerlijk op dreef en werd goed gevonden door Laura Dijkema. In de slotfase kwam ook Hester Jasper in het veld, die met enkele knappe passes ook een belangrijke bijdrage leverde. Nederland won de set met 25-22 na een foutservice van Bulgarije en bracht zo de stand op 1-1 in sets.

3e set

Nederland drukte door in set drie en vermorzelde Bulgarije in de beginfase: 9-0. De set leek al vroeg gespeeld, maar na een slordige periode van Oranje kwam Bulgarije terug tot 19-17. Dichterbij lieten de volleybaldames hun Oost-Europese opponent niet komen. Na een prachtige ace van Annick Meijers werd de set met 25-20 gewonnen.

4e set

In de vierde set trok Nederland vastberaden de zege naar zich toe. Met Marrit Jasper (26 punten) en Annick Meijers (17 punten) als topscorers won Oranje de vierde set met 25-19 en daarmee de wedstrijd met 3-1.

Nederland – Polen 1-3 (13-25, 27-25, 20-25, 15-25)

Coach Alessandro Beltrami, die donderdag de afwezige bondscoach Jamie Morrison verving, liet het volgende zevental beginnen: Laura Dijkema (spelverdeler), Annick Meijers (diagonaal), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers) en Kirsten Knip (libero).

1e set

De eerste set was er een voor Oranje om snel te vergeten. Nederland opende sterk met een prachtig binnengeslagen bal van Eline Timmerman, maar kwam hierna al snel op grote achterstand. De passers van Nederland stonden onder druk, waardoor de buitenaanvalsters vastliepen op het hoge Poolse blok. Polen won de eerste set met 13-25 en liet de thuisploeg volstrekt kansloos.

2e set

In de tweede set voerde coach Beltrami twee wijzigingen door: Indy Baijens nam de positie van Annick Meijers over terwijl Nicole Oude Luttikhuis Marrit Jasper verving. Oranje leek herboren en speelde veel beter dan in de openingsset. Mede dankzij de makkelijk scorende Nika Daalderop nam Nederland een voorsprong en bleef het constant aan de goede kant van de score.

Bij 24-21 kregen de volleybalsters meerdere kansen om de set af te maken, maar dit lukte niet direct. Oranje verloor vier punten op rij waardoor het Polen was dat op setpoint kwam: 24-25.

Nederland leek gebroken maar toonde veel veerkracht. Na een belangrijke score van Nika Daalderop kwam Oranje weer op gelijke hoogte, en even later was het Nicole Oude Luttikhuis die de set binnensloeg: 27-25.

3e set

Het einde van de derde set bleek een cruciaal moment in de wedstrijd. Nederland speelde geweldig en was de bovenliggende partij tot 20-16. Een 2-1 voorsprong lag in het verschiet, maar zo ver zou het niet komen.

Het was de Poolse Klaudia Alagierska die met haar service Nederland ernstig in de problemen bracht. Oranje liep vast in de eerste rotatie en zag haar mooie voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Beltrami trachtte met time-outs en wissels het tij te keren, maar slaagde daar niet in. Nederland kwam niet meer tot scoren en verloor de set met 20-25.

4e set

Na het onnodige verlies van de derde set kwam Oranje er in set vier niet meer aan te pas. Polen nam al snel een grote voorsprong (2-9), en dat gat kreeg de thuisploeg niet meer gedicht. Polen won de vierde set met 15-25 en daarmee de wedstrijd met 1-3.