Search in content
Search in excerpt

Prima start volleybaldames op OKT

De Nederlandse volleybalsters zijn uitstekend begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn.

Oranje won in het Omnisport met 3-0 van Azerbeidzjan. Na een gelijk opgaande en spannende eerste set waren de volleybaldames in set twee en drie duidelijk sterker. Woensdag staat de tweede poulewedstrijd tegen Bulgarije op het programma.

Opstelling

Bondscoach Gianni Caprara startte in zijn eerste interland op Nederlandse bodem met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Anne Buijs en Floortje Meijners (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Oranje begon voortvarend aan de wedstrijd en nam direct een 3-0 voorsprong, mede dankzij twee punten van Floortje Meijners, die haar eerste interland speelde sinds 2007. In de fase hierna sloegen de zenuwen even toe, toen Azerbeidzjan op de service van Samadova een 4-8 voorsprong nam. Vooral passend had het trio Schoot, Buijs en Meijners het even lastig.

Door hard te werken en een serie belangrijke punten van Robin de Kruijf, kwam Nederland op 15-15 langszij. In de gelijk opgaande en spannende slotfase trok Oranje tot plezier van het thuispubliek aan het langste eind. Met Britt Bongaerts en Celeste Plak als invalsters werd de set gewonnen met 25-23 na een killblock van De Kruijf.

2e set

In de tweede set speelde Oranje stabieler en was het constant in controle. Met de uitstekende Robin de Kruijf (14 punten) en Yvon Beliën (11 punten) liep Oranje uit naar een comfortabele 16-12 voorsprong. Ook Floortje Meijners, die haar 103e interland speelde, scoorde gemakkelijk haar punten: 11 stuks in totaal. Oranje won de set met 25-18 en speelde ogenschijnlijk met steeds meer zelfvertrouwen.

3e set

Bondscoach Gianni Caprara besloot aan het begin van de derde set Floortje Meijners te vervangen voor Nika Daalderop, met het idee om de 32-jarige Meijners te sparen voor de komende dagen. Oranje had het lastig in de derde doorgang en moest hard werken om een 14-18 achterstand ongedaan te maken. Met werkvolleybal werd op 19-19 de aansluiting gevonden, en in de slotfase namen de volleybaldames gedecideerd afstand. Invalster Maret Balkestein-Grothues had een belangrijk aandeel in de passing en verdediging, terwijl aan het net Yvon Beliën en Lonneke Sloetjes het verschil maakten. Met 25-22 won Oranje de derde set en daarmee de wedstrijd met 3-0.