waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Oranje naar Final Six WK na strafexpeditie tegen Servië

De Nederlandse volleybalsters hebben zich donderdag geplaatst voor de Final Six van het WK Volleybal in Japan.

Oranje versloeg regerend Europees kampioen Servië opvallend gemakkelijk met 3-0. Door deze achtste overwinning in negen wedstrijden, alleen van Brazilië werd met 3-2 verloren, is de kans zelfs groot dat Nederland als poulewinnaar naar de Final Six gaat. Alleen als Japan heel ruim van Brazilië wint eindigt het gastland als nummer één in de poule.

Nederland – Servië 3-0 (25-16, 25-12, 25-20)

De opstelling van bondscoach Jamie Morrison kende vandaag geen verrassingen: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

Oranje wist dat het vandaag een set moest winnen om zich te plaatsen voor de derde ronde (Final Six) en slaagde daar direct in. Servië trad niet in haar allersterkste opstelling aan en was simpelweg geen partij voor het ontketende Oranje. Het was vedette Sloetjes die haar team op het goede spoor zette met twee opeenvolgende aces: 5-1. Het verschil zou gedurende de set alleen maar oplopen in Nederlands voordeel. De volleybaldames speelden vol zelfvertrouwen en bravoure en liepen via 8-5 en 16-11 uit naar de bevrijdende setwinst: 25-16. Door de 1-0 voorsprong was Nederland definitief geplaatst voor de Final Six van het WK.

Het ongeïnspireerd spelende Servië werd nog erger afgestraft in de tweede set. Met Celeste Plak op de positie van Balkestein-Grothues domineerde Oranje op alle spelonderdelen. Met name serverend en blokkerend was Nederland veel te sterk voor haar opponent uit de Balkan. Na een hele reeks aces en killblocks won Nederland de set met maar liefst 25-12 na een score van Lohuis.

Toen Oranje in de derde set een 15-8 voorsprong nam, leek de wedstrijd gespeeld. Servië richtte zich echter nog een keer op en verkleinde het gat tot twee punten (16-14). Nederland was gedecideerd het niet tot overwerk te laten komen, en nam direct weer afstand. Met 25-20 werd de set en daarmee de 3-0 zege binnengehaald.

Bron: www.volleybal.nl

Nederland – Brazilië 2-3 (25-21, 18-25, 27-25, 19-25, 7-15)

Bondscoach Jamie Morrison koos vandaag voor een basisopstelling met het zevental dat maandag de Dominicaanse Republiek met 3-0 had verslagen: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

Nederland begon grandioos aan het duel tegen volleybalgrootmacht Brazilië en nam vanaf het begin het heft in handen. Oranje speelde volleybal van een ongekend hoog niveau en kwam op 9-6 toen Sloetjes na een prachtige combinatie keihard de bal aan Braziliaanse zijde binnensloeg. Oranje ging in de tweede technische time-out met 16-13 aan de leiding, maar moest toestaan dat de Zuid-Amerikaanse volleybalsters dichterbij kwamen: 18-17. Dankzij twee uitstekende services van Lohuis maakte Nederland toch definitief het verschil: 21-17. Brazilië kwam niet meer in de buurt en Oranje won de set met 25-21.

In set twee voerde Brazilië de servicedruk op, terwijl de opslag aan Nederlandse kant steeds vaker misging. Nederland kwam er de hele set niet aan te pas en verloor de doorgang met 18-25 na een ace van Tandara Caixeta.

Brazilië trok het goede spel door en bleef ook domineren aan het begin van de derde set: 2-9. Met Britt Bongaerts, Celeste Plak en Myrthe Schoot in het team slaagde Oranje er op wonderbaarlijke wijze terug te komen in de set. Nederland sloop punt voor punt dichterbij en kwam uiteindelijk op 16-16 langszij.

In de razend spannende slotfase nam Brazilië opnieuw een voorsprong: 20-23. Weer slaagden de volleybaldames erin om terug te komen: 23-23. Oranje had het momentum en drukte op het juiste moment door. Dankzij een bekeken tipbal van Plak werd de set met 27-25 gewonnen.

Morrison liet zijn nieuwe zevental staan aan het begin van de vierde set. Tot 15-15 behield Oranje uitzicht op een 3-1 zege, maar vanaf deze stand nam Brazilië afstand. Het team van de legendarische bondscoach Ze Roberto speelde voor haar laatste kans op dit WK, en dat was te merken. Met 19-25 dwongen de goddelijke kanaries een vijfde set af.

In de vijfde set kon Oranje niet meer de energie opbrengen die nodig is om het grote Brazilië te verslaan. Bij de kantwissel stond Nederland al met vier punten achter (4-8), en dat gat werd niet meer gedicht. Brazilië won met 7-15 en hield zo haar kansen voor een vervolg op het WK in leven.

Bron: www.volleybal.nl

Nederland – Dominicaanse Republiek 3-0 (25-19, 25-16, 25-14)

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling maandag op één positie gewijzigd: middenblokkeerder Juliet Lohuis startte op de plek van Nicole Koolhaas. De overige zes speelsters bleven dezelfde: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën (midden) en Kirsten Knip (libero).

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd en ging in de eerste technische time-out al met 8-4 aan de leiding. Na twee killblocks van de Dominicaanse Republiek kwam de spanning echter weer terug in de set: 8-7. De Caribische volleybalsters bleven aanhaken tot 16-15 maar hierna maakte Nederland het verschil. Na een blok van Lohuis en Sloetjes werd het 18-15 en al snel liep de voorsprong op naar 24-19. Het was Buijs die met een killblock 25-19 scoorde en zo de set afmaakte.

In de eenzijdige tweede set liet Oranje de Dominicaansen geen moment dichtbij komen. Met uitstekend volleybal bleef Nederland constant in controle: 8-3 en 16-10. Britt Bongaerts en Celeste Plak kwamen net als in de eerste set als dubbele wissel in het veld, en deze aanvalsversterking sorteerde direct effect: 21-14. Na een ace van Lohuis won Oranje de set met ruim verschil: 25-16.

Na een sterke serviceserie van Sloetjes (3 aces), ging Oranje met 11-3 aan de leiding en was de wedstrijd feitelijk gespeeld. De 3-0 zege kwam geen moment meer in gevaar en na een punt van Lohuis won Nederland de derde set met 25-14.

Bron: www.volleybal.nl

Link gekopieërd