waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Opinieartikel: Groot worden door klein te blijven

Zo af en toe staat er een stuk in de krant waar meerdere mensen me op attenderen.

Het artikel De liefde voor de grote IT-bedrijven is voorbij in het FD van 5 november was er zo eentje.

In het artikel komen drie redenen voorbij waarom grote IT-dienstverleners in Nederland het moeilijk hebben. En hoewel voor alle drie de redenen iets te zeggen is, zit de kern van het verhaal wat mij betreft verstopt in één klein zinnetje.

Regen

Wereldwijd verkeren de IT-reuzen in slecht weer, maar in Nederland regent het nog wat harder, zo schrijft het FD. Dat heeft volgens het artikel te maken met drie oorzaken:

  1. Nederlandse bedrijven doen liever niet aan outsourcing, maar huren liever IT’ers in (detachering)
  2. Goedkopere partijen uit India concurreren op prijs, zeker als het gaat om detachering
  3. Het ontbreekt aan megaopdrachten in Nederland

Alle drie de bevindingen kloppen. Maar als er één ding drastisch is veranderd de afgelopen tien jaar, dan is het wel de rol die IT inneemt bij Nederlandse bedrijven. Toen spraken we inderdaad nog van automatisering. IT was een manier om efficiënter te werken.

Elk bedrijf is een IT-bedrijf

Inmiddels is IT ook bij niet-IT-bedrijven core business geworden. Eigenlijk is elk bedrijf een IT-bedrijf: ING is een IT-bedrijf dat toevallig in de financiële sector actief is, Ahold is een IT-bedrijf in de retail (met ook nog stenen winkels). Als IT een primair proces is, dan is pure detachering niet meer een oplossing. Bedrijven zoeken naar dienstverleners die hun markt begrijpen, die hun business doorgronden en die de digitale transformatie mee helpen vormgeven.

Dat vereist een ander soort dienstverleners. Het gaat niet meer om het leveren van extra capaciteit. Cloud-technologie en machine learning zorgen ervoor dat ook automatisering steeds meer wordt geautomatiseerd. Er zijn steeds minder taken in de IT-afdeling waarvoor tien vingers op het toetsenbord nodig zijn. Nu worden databases nog met de hand beheerd, maar het duurt niet meer lang voordat we ook dat kunnen overlaten aan machine learning.

Handjes

Het leveren van capaciteit, of ‘handjes’, dat was traditioneel de core business van de grote IT-dienstverleners. Dat ze nu in zwaar weer zitten, dat ligt zeker voor een deel aan de doe-het-zelf-mentaliteit, de concurrentie uit het buitenland en de grootte van de opdrachten, zoals het FD noemt.

Maar de essentie zit hem in dat ene zinnetje.

Ging de ouderwetse automatisering vooral over het regelen van de interne werkprocessen bij de klant, nu gaat het om het digitaliseren van de dienstverlening zelf.

Dat is de kern van de verandering die de IT-sector heeft doorgemaakt. Dat vereist dat je de business van je klant begrijpt, meedenkt en een stapje extra zet. En dat is precies waar we bij ilionx & QNH goed in zijn; groot genoeg voor complexe vraagstukken en klein genoeg om snel te kunnen schakelen én korte lijnen te houden met de klant.

Want als digitalisering je hele business verandert, dan wil je wél werken met een IT-bedrijf dat die business begrijpt.

Wiebe de Boer
CEO bij ilionx en QNH

Link gekopieërd