waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Meer apps om medewerkers digitaal betrokken te houden: Microsoft Viva

Microsoft Viva nieuws

Microsoft introduceerde onlangs Microsoft Viva. Maar wat is dit precies?

Viva is een platform dat de medewerker centraal stelt. Speciaal ontworpen voor het digitale tijdperk om jou en je collega’s meer in contact te brengen met elkaar én de organisatie. Microsoft Viva is een verzamelnaam van een aantal onderdelen: 

  • Viva Insights
  • Viva Connections
  • Viva Learning 
  • Viva Topics  

Deze onderdelen kan je gebruiken binnen Microsoft Teams. Hiermee faciliteer je beter in het gebruik van communicatie, kennis, middelen en inzicht binnen de tools en met de beschikbare data binnen jouw Microsoft 365 omgeving.

Wat betekenen deze onderdelen nu eigenlijk? Dat leggen wij je graag uit.

Microsoft Viva Insights

Insights geeft je persoonlijke inzichten en advies op jouw werkpatroon, gebaseerd op de aanwezige data vanuit jouw agenda of met iemand waarmee je veel communiceert. Een soort van MyAnalytics 2.0. Hier kan je met één of meerdere personen een regelmatiger contact/meeting onderhouden of bijvoorbeeld terugkerende ontspannings- of juist focustijd instellen.   

Je hebt meer inzicht in en over je eigen productiviteit en maakt ook tijd om je collegiale contacten te onderhouden.

Microsoft Viva nieuws

Later in 2021 volgt er een versie met meer functionaliteiten voor leidinggevenden, waarin ze voor verschillende doeleinden een dashboard bij kunnen houden van hun afdeling of team. Bijvoorbeeld of ze niet te veel meetings hebben en te weinig ‘focus’ tijd. 

Belangrijk om te realiseren is dat managers niet Insights op persoonsniveau in kunnen zien, maar enkel op niveau van hun afdeling of team.

Microsoft Viva nieuws

Beschikbaarheid

De Viva Insights App is sinds maart 2021 beschikbaar voor gebruik in Teams. Dit is een persoonlijke en gratis versie.

Kosten

Om toegang te hebben tot de Viva Insights app heb je een Exchange Online licentie nodig.

  • Gratis versie, inclusief de Viva Insights app (gebaseerd op/gelijkend op MyAnalytics);
  • Voor manager inzichten en de organisatorische weergave heb je een Workplace Analytics licentie nodig, die in de toekomst hernoemd zal worden tot Viva Insights licentie. Abonnementen voor Workplace Analytics gaan ongeveer € 2,- per gebruiker/per maand kosten voor Microsoft 365 Enterprise E5 abonnementen en ongeveer € 5,- per gebruiker/per maand als je ze aan een ander licentieniveau toevoegt.

Meer lezen over Viva Insights? Dat kan in deze of deze blog van Microsoft.

Microsoft Viva Connections

Connections is een combinatie van een SharePoint portaal (een soort intranet), Yammer Communities en video streaming. En dat allemaal ín de Teams app
Het brengt relevante nieuwsberichten en informatie samen voor iedere medewerker, in een persoonlijke omgeving en in de stijl van jouw organisatie.

Breid je SharePoint intranet, inclusief je homesite, uit naar Microsoft Teams.
Via Microsoft Teams biedt Viva Connections één ‘enkel’ toegangspunt voor medewerkersbetrokkenheid en interne communicatie. Zie het als een toegangspunt naar je digitale werkplek.

Microsoft Viva nieuws

Beschikbaarheid

Connections is beschikbaar sinds april 2021 voor gebruik in Teams.

Kosten

Viva Connections is voor alle klanten beschikbaar als onderdeel van hun bestaande Microsoft 365 licentie.

Meer weten over Viva Connections? Dat kan in deze of deze blog van Microsoft.

Microsoft Viva Learning

Leren moet aantrekkelijker worden en beter worden geïntegreerd op de plaatsen waar mensen hun tijd op het werk doorbrengen. Over de hele linie rapporteren werknemers een lage betrokkenheid bij leren en hebben ze weinig tijd voor bijscholing, terwijl leermogelijkheden worden gekoppeld aan geluk op de werkplek, welzijn en organisatorisch succes. Deze inzichten heeft Microsoft ertoe aangezet om een nieuwe, transformationele leerervaring te ontwikkelen die uw leerinhoud op één plaats beschikbaar maakt – inclusief LinkedIn Learning, Microsoft Learn, derde content providers, Learning Management Systemen, en de eigen inhoud van een bedrijf.

Microsoft Viva nieuws

Beschikbaarheid

Learn is nog niet beschikbaar voor gebruik in Teams, verwacht in het najaar 2021.

Kosten

Zijn nog onbekend. Het kan zijn dat de basisapplicatie gratis is, maar dat er abonnementen komen voor inhoud zoals LinkedIn Learning en inhoud van derden.

Meer leren over Viva Learning? Dat kan in deze of deze blog van Microsoft.

Microsoft Viva Topics

Microsoft Viva Topics gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om informatie rond specifieke onderwerpen te verzamelen en er pagina’s over te genereren. Wanneer Microsoft Viva onderwerpen ontdekt, verschijnen ze als suggesties in het onderwerpencentrum. In de toekomst zal het onderwerpencentrum te benaderen zijn vanuit Microsoft Teams of SharePoint.

Je zult de topics web part aan alle pagina’s in SharePoint of Microsoft Teams kunnen toevoegen, zodat je kennis kunt inbouwen in je bestaande werknemerservaringen, zoals intranet sites.

Microsoft Viva nieuws

Beschikbaarheid

Topics is beschikbaar voor gebruik in Teams, maar nog niet in alle landen, verwachting is komende tijd.

Kosten

Viva Topics kost ongeveer €4,- per gebruiker per maand, alle gebruikers die met onderwerpen interageren hebben een licentie nodig. Microsoft heeft een proefversie van 30 dagen voor maximaal 25 gebruikers.

Alles over Viva Topics te weten komen? Lees hier meer of hier. Of neem contact op met ons bij specifieke vragen.

Wil je meer weten over Microsoft Viva of zoek je vrijblijvend een sparringpartner?

Neem contact op
Link gekopieërd