waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Ex-topvolleyballer maakt vliegende start bij ilionx

De bijzondere carrierèswitch van Jasper Diefenbach

Bron: 21 februari 2019 14:37 | Redactie Computable

Jasper Diefenbach (1988) was 2,5 jaar aanvoerder van Oranje en speelde elf jaar als professional in het Nederlandse mannenvolleybalteam. Afgelopen zomer heeft hij een overstap gemaakt van sporter naar ict’er bij dienstverlener ilionx. Acht vragen over deze bijzondere carrierèswitch.

1. Wat heeft je ertoe gedreven om deze overstap te maken?

Ik heb in totaal elf jaar topvolleybal gespeeld en de laatste vijf jaar heb ik in het buitenland gewerkt en gewoond, waarvan ik de laatste twee jaar alleen in het buitenland zat, omdat mijn vriendin in Nederland woonde. Daarnaast ben ik ook nog dertig geworden en kreeg ik het sterke gevoel dat ik iets wilde doen met mijn studie Econometrie, die ik zes jaar geleden aan de UvA heb afgerond. Ik bekeek de nodige vacatures en het viel me op dat er veel vraag was naar ict’ers. Met ict was ik tot dan toe niet echt bezig geweest, niet tijdens de middelbare school en niet tijdens mijn studie. Ik was goed in wiskunde, vooral statistiek, en economie, dan is econometrie een logische keuze.

Ik heb vervolgens wel wat online cursussen op it-gebied gedaan, zoals over SQL en de programmeertaal R. Als topvolleyballer train je vier-vijf uur per dag; daarnaast moet je veel rusten. Dat betekent niet alleen maar slapen; je hebt dus tijd om dingen ‘met je hoofd’ te doen.

2. Wanneer besefte je dat je deze stap moest maken?

In de zomer van 2017 besefte ik dat ik geen zin meer had om mijn sportcarrière te vervolgen, ik wist gewoon dat ik iets anders moest gaan doen. Met mijn manager Joost Kooistra heb ik vervolgens afgesproken dat ik nog zou spelen tot en met de zomer van 2018. Het was leuk om daar naar toe te leven en dat ik mee kon doen aan mijn eerste WK, dus dat was een mooie afsluiter.

Ander levensritme

3. Wat was er nodig om deze beslissing te kunnen maken?

Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt raakte ik in gesprek met Michel Everaert, de commercieel directeur van Nevobo, de Nederlandse Volleybalbond. Hij stuurde meteen een bericht naar Wiebe de Boer, algemeen directeur van ilionx, de hoofdsponsor van het Nederlandse damesvolleybalteam. Voordat ik het wist stond ik op het Utrechtse kantoor van het bedrijf om er mijn licht op te steken. Ik sprak bijvoorbeeld met een paar mensen die in de business intelligence-hoek zitten. Dat sprak me aan. Zij zetten een opleidingstraject van een paar maanden voor me in elkaar waardoor ik een vliegende start bij ilionx kon maken. Inmiddels heb ik al een certificaat op het gebied van Microsoft, MSCA: SQL 2016 BI Development, behaald en een examen programmeren in T-SQL afgelegd.

4. Wat zijn de grote verschillen tussen het zijn van een professioneel sporter en ict’er?

Het levensritme is totaal anders. Bij het Nederlandse mannenvolleybalteam was mijn leven ingericht om twee keer per dag te pieken en voor de rest te rusten. Ik was verder niet bijzonder veel bezig op een gemiddelde dag. Ik moest toewerken naar de zaterdag, de wedstrijddag, om dan topfit te zijn. Bij ilionx werk ik veertig uur per week achter mijn laptop en ben ik constant bezig met diverse projecten. Lichamelijk is het veel minder arbeidsintensief maar geestelijk wel intensiever. Ik moet nu veel meer uur per dag pieken, terwijl dat bij het sporten vier uur per dag was.

Teamwerk

5. Wat zijn de grote overeenkomsten?

Ik denk hierbij meteen aan de omgang met medesporters. Topsporters werken veel met teams samen, ook uit andere landen. Ik zie het zeker als een voordeel dat ik ook nu in teams werk, omdat ik heb geleerd hoe je met verschillende mensen om moet gaan. Daarnaast moet ik bij mijn werk bij ilionx ook naar het einde van een project toewerken, net zoals ik dat deed toen ik nog sporter was.

6. Wat doe je precies bij ilionx?

Mijn collega’s en ik zitten bij bedrijven om ze te ondersteunen op bi-vlak. Zo heb ik sinds half november een opdracht bij Smallsteps, een kinderdagopvang met zo’n driehonderd kinderdagverblijven door het land. Daar help ik ze als lid van het projectteam met de migratie van hun on premise databases naar de Microsoft Azure-cloud. Ook maak ik Power BI-dashboards met rapportages voor het management. Ilionx doet veel met Microsoft-technologie, maar op bi-vlak hebben we ook kennis van bijvoorbeeld Cognos of SAP.

Onderschatting

” Dat 8, 9 uur achter een beeldscherm zitten, was een grote overgang voor mij”

7. Waarin wil je je nog verder specialiseren?

Uiteindelijk wil ik de kant van machine learning op en me bezighouden met vraagstukken waarin kunstmatige intelligentie een rol speelt. Vanuit mijn studie heb ik verstand van modellen maar ik mis nog voldoende kennis van de datakant: hoe moeten data geprepareerd worden om ze goed te kunnen analyseren? Met bi-tools kun je data uit bronnen analyseren en er waarde uithalen. Dat is voor mij een opstap naar machine learning. Ik ga ook hier een aantal cursussen volgen waaronder een over ai-programmeren in Python.

8. Sport je eigenlijk nog wel?

Ik moet mezelf dwingen om in beweging te komen. Ik moet ook veel bewegen, omdat anders mijn lichaam onrustig wordt; dat is toch nog steeds op topsport afgesteld. Ik loop daarom hard en squash. En met een vriendenteam speel ik een potje volleybal op woensdag. Verder ben ik nog coach van Dames 1 bij VV Utrecht. Dat 8, 9 uur achter een beeldscherm zitten, was een grote overgang voor me. Ik ging namelijk van heel veel sporten naar helemaal niet meer sporten. Daar ben ik in het begin tegenaan gelopen. Voor topsporters is het belangrijk om goed na te denken hoe je je leven na je sportcarrière inricht, iets dat ik heb onderschat.

Ik snap nu ook wel waar dat niet al te gezonde beeld van pizza’s en cola van ict’ers vandaan komt als je dagelijks zo lang achter een beeldscherm hangt. Nee, ik ben binnen ilionx niet bezig met iets van een programma voor gezonder leven en voldoende bewegen. Maar, je brengt me nog eens op ideeën…

Link gekopieërd