waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Digitalisering vraagt om een ander kaliber finance professional

Het dagelijks werk van de finance professional ziet er binnen vijf jaar totaal anders uit.

De focus verschuift namelijk van het uitvoeren van transactionele handelingen naar het oppakken van complexe activiteiten, het verkrijgen van inzicht én het creëren van waarde voor de klant.

Transactioneel werk wordt weggenomen door ontwikkelingen als Robotic Process Automation (RPA): het nabootsen van menselijke repetitieve handelingen die binnen softwareapplicaties worden uitgevoerd. Hierdoor is handmatig en routinematig werk niet meer nodig. Daarnaast maken steeds meer organisaties gebruik van betaalplatformen die facturen en bestellingen met elkaar matchen, waardoor hier helemaal geen mens meer aan te pas komt. De finance professional heeft dus meer tijd over voor belangrijkere en complexere werkzaamheden.

Waar finance voorheen werd ingezet voor het analyseren achteraf, wordt het door data science en machine learning mogelijk om voorspellingen te doen en kan er eerder in het proces verschil gemaakt worden. Hiermee verovert de finance professional een plek aan de tafel waar de besluiten worden genomen. Vragen als ‘Wat gebeurt er straks met onze winst en verlies als we een nieuwe productlijn introduceren?’, ‘Kunnen we beter nu of later investeren?’ en ‘Hoe kunnen we onze voorraden optimaliseren?’ worden door de finance professional beantwoord. Dat betekent wel dat hij data en voorspellende modellen moet begrijpen.

Wanneer kennis van data en finance gebundeld wordt, wordt de invloed van finance op het succes van de organisatie groter. Hiervoor heeft de finance professional een aanvullende set vaardigheden nodig, zoals het kunnen adviseren en overtuigen van bestuurders en klanten. Met deze skills en de juiste kennis op datagebied kan hij steeds meer waarde voor de organisatie creëren. Kortom, organisaties die investeren in hun finance-afdeling, zullen de resultaten snel terugzien in hun winstgevendheid.

Link gekopieërd