waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

De week van de veiligheid – tips voor jouw cyber security!

Het is deze week de week van de Veiligheid en als ilionx springen wij daar natuurlijk graag op in.

Cybercriminelen zijn vaak succesvol via informatie die onbedoeld is verkregen via medewerkers. Met de juiste veiligheidsmaatregelen op IT-gebied ben je er nog allesbehalve zeker van dat gevoelige informatie binnen de bedrijfsmuren blijft, omdat de manier waarop medewerkers met data omgaan net zo belangrijk is. Medewerkers moeten weten welke waarde informatie heeft, welke risico’s hiermee gepaard gaan en hoe zij adequaat en veilig met deze gegevens om moeten gaan.

3 tips als je het vermoeden hebt dat je gehackt bent:

  1. Zet je apparaten niet uit. Hiermee verwijder je sporen van de hacker.
  2. Ontkoppel je apparaten van het internet: haal de netwerkkabel uit je apparaat, zet je 3G of 4G, wifi en bluetooth uit.
  3. Neem contact op met de servicedesk van jouw organisatie.

Top 3 gouden regels voor je cyber security:

  • Deel nooit je inloggegevens en wachtwoorden, ook niet met je collega’s.
  • Wees alert op verdachte e-mails en telefoontjes.
  • Maak alleen gebruik van clouddiensten na overleg met de servicedesk/IT afdeling van jouw organisatie

10 do’s en don’ts voor je cyber security:

Do Don’t
Ik voer (papieren) documenten met gevoelige informatie af via de papierversnipperaar en laat whiteboards en flip-overs schoon achter. Ik gooi (papieren) documenten met gevoelige informatie in de dichtstbijzijnde prullenbak en laat de informatie op whiteboards en flip-overs staan.
Wanneer ik vermoed dat ik een phishing e-mail heb ontvangen, neem ik contact op met de afdeling automatisering. Beter een dubbele check dan straks een virus op mijn computer. Er komen regelmatig vage e-mails in mijn inbox. Ik open deze soms, maar meestal verwijder ik ze. Het systeem is toch goed beveiligd?
Wanneer ik telefonisch gevraagd word om vertrouwelijke informatie af te geven, doe ik dit niet. Ik noteer de details, beëindig het gesprek en controleer of het wel klopt. Ik licht ook de afdeling automatisering in. Wanneer ik telefonisch gevraagd word om vertrouwelijke informatie af te geven, doe ik dit eigenlijk altijd.  Ik wil mij behulpzaam opstellen en dienstverlenend zijn.
Op social media plaats ik regelmatig berichten over wat mij bezighoudt. Ik hou daarbij wel rekening met wat ik communiceer over mijn werk. Bij twijfel post ik niets. Op social media plaats ik regelmatig berichten over wat mij bezighoudt. Zeker ook over wat er gebeurt op mijn werk, alleen mijn eigen netwerk ziet dat dus dat kan geen kwaad.
Bij het werken in het openbaar (trein, café etc.) let ik op mijn omgeving. Ik werk niet aan documenten met gevoelige informatie in openbare ruimtes.   Bij het werken in het openbaar (trein, cafe etc.) let ik niet op mijn omgeving. Ik werk regelmatig aan documenten met gevoelige informatie in openbare ruimtes.

Link gekopieërd