waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

‘Continuïteit gaat boven ego CEO’

‘Continuïteit gaat boven ego CEO’

Directiewissel ilionx: Wiebe de Boer maakt plaats voor Jan Veltman.

Bron: Computable

Continuïteit en het bedrijf laten groeien. Dat is de opdracht voor Jan Veltman die vanaf 1 oktober het stokje overneemt van Wiebe de Boer, medeoprichter en huidig CEO van ilionx. Veltman wil die groei realiseren door de aangekochte bedrijfsonderdelen QNH en ICTZ te integreren in het bedrijf. Ook toekomstige overnames sluit hij niet uit.

Dit vertellen de heren in een exclusief dubbelinterview met Computable. Veltman, afkomstig van Atos waar hij salesverantwoordelijke was voor de Benelux en Scandinavië, wil zijn kennis op het gebied van grootschalige en complexe dienstverlening inzetten bij ilionx. Hij ziet potentie in het bedrijf en wil het laten groeien door het in 2018 aangekochte QNH Consulting en de in 2019 overgenomen zorgdienstverlener ICTZ verder te integreren. Ook is hij van plan de bestaande vestigingen in Groningen, Hoorn, Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Maastricht, Den Bosch, Eindhoven en Rotterdam beter op elkaar te laten aansluiten.

Terugkijkend geeft oud-CEO De Boer op zijn beurt aan dat ilionx een aantal jaren geleden de strategie heeft aangescherpt. ‘In 2017 hadden we 55 miljoen omzet en 350 man in dienst. We wilden in korte tijd verdrievoudigen en dan heb je vreemd vermogen nodig om overnames te kunnen doen. Dit is gelukt dankzij investeringsmaatschappij Egeria die vanaf 2017 een meerderheidsbelang heeft in de onderneming.’ Bij deze nieuwe groeistrategie hoort volgens de medeoprichter een nieuwe CEO die past bij de huidige en toenemende omvang van het bedrijf. ‘Continuïteit gaat namelijk boven het ego van de CEO’, aldus De Boer.

Vlieguren in complexere opdrachten

De zoektocht naar een opvolger verliep voorspoedig. Het profiel was ook al snel helder, aldus De Boer. ‘Vooropgesteld: het proces is aan de raad van commissarissen. Zij stellen de CEO aan en zetten het proces op poten. Ik heb wel veel input gegeven. Zo moest er een commercieel iemand komen die veel ervaring had binnen een corporate-omgeving. We krijgen steeds complexere opdrachten, dan moet je iemand hebben die vlieguren daarin heeft.’ De vertrekkend directeur benadrukt dat het zien van kansen, valkuilen en het doorzien van structuren essentieel is in de rol. Ook geeft hij aan dat er per se naar een Nederlander werd gezocht. ‘We zien volop kansen in Nederland. We zijn niet blind voor het buitenland, maar wilden graag een Nederlander omdat daar onze focus ligt.’

De Boer blijft overigens bij ilionx betrokken als adviseur. Het is de bedoeling dat hij de sparringpartner wordt voor de directie en zich bezig gaat houden met businessontwikkeling, fusies en overnames. ‘Het is spannend. Je kan zaken van tevoren vastleggen in structuren en taken, maar het is afwachten hoe dit gaat lopen. De synergie moet ontstaan met het huidige directieteam.’ Hij geeft aan dat hij een bijdrage wil leveren aan de groei van het bedrijf, autonoom of via overnames. Hij verwacht veel samen te werken met zijn opvolger, die hier ook positief over gestemd is. ‘Naast alle technologische aspecten, is ilionx een bedrijf dat ondernemerschap door de aderen heeft stromen. Wiebe vult me hierbij aan en ik denk dus niet dat we elkaar voor de voeten lopen.’ Dit benadrukt De Boer die zegt niet over zijn eigen graf te willen regeren. ‘Het vrije ondernemerschap moet je koesteren en laten renderen voor beiden.

Klanten bepalen strategie

Over naar de nieuwe CEO. Veltman komt van Atos en heeft verschillende lessen geleerd die hij gaat inzetten bij ilionx. Zo is de relatie met klanten bij beide ondernemingen essentieel. ‘Zij bepalen altijd wat je strategie moeten zijn, je kunt het helaas niet andersom doen. Je moet altijd alert zijn op deze constante wisselwerking tussen je eigen portfolio en de wensen van klanten.’ De tweede belangrijke bagage die hij meeneemt, is zijn praktijkervaring met complexere opdrachten. ‘Zo zijn we op dit moment bezig met een grote outsourcing-deal. Hier kan ik mijn ervaring goed bij helpen.’

Veltman benadrukt dat ilionx op dit moment mooie pareltjes in huis heeft waar veel meer uit te halen is, met name wat betreft de zorgmarkt en lokale overheid. Hij wil kennis en producten meer gaan bundelen en integraal inzetten om meer groei te realiseren. Daarnaast wil de nieuwe CEO focussen op andere markten zoals finance, waar ilionx nu al veel diensten levert.

Link gekopieërd