waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

205-voudig international Judith Pietersen stopt met topvolleybal

Judith Pietersen stopt met topvolleybal.

Afgelopen zaterdag speelde ze met haar Italiaanse club Banca Valsabbina Millenium Brescia haar laatste duel als prof. De 29-jarige Achterhoekse kwam uit op het hoogste niveau in de Nederlandse, Duitse, Poolse, Turkse en Italiaanse competitie. Pietersen kwam 205 keer in actie voor het Nederlands team en speelde haar laatste interland op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Professional in Nederland, Duitsland, Polen, Turkije en Italië

Judith Pietersen begon met volleyballen bij Boemerang in Eibergen. Via Volleybalschool Sourcy en Havoc kwam ze terecht bij Eredivisionist Longa’59 in Lichtenvoorde, dat toen haar hoogtijdagen vierde.

De Eibergse raakte op haar 18e bij Longa’59 zwaar geblesseerd aan haar knie en moest lang revalideren. Haar comeback maakte ze bij Martinus (TVC) Amstelveen, waar een groot deel van het nationaal team destijds speelde. In Amstelveen maakte ze de switch van middenblokkeerder naar diagonaalaanvalster. Met Martinus won ze twee keer de landstitel en twee keer de nationale beker.

Geheel hersteld van haar zware knieblessure maakte Pietersen de stap naar het buitenland, naar het Duitse Dresden om precies te zijn. Later stond ze onder contract in Polen, Turkije en Italië. In Italië werd ze, inmiddels als passer/loper, kampioen met Novara. Dit seizoen speelde ze in de A1 voor promovendus Brescia, waarmee ze lijfsbehoud op het hoogste niveau afdwong.

Succesvolle periode in Oranje

Judith Pietersen maakte haar debuut voor het Nederlands team in 2011 en speelde in totaal 205 interlands. Ze won zilver op het EK 2015 en brons in de World Grand Prix 2016. In 2016 kwalificeerde ze zich met het Nederlands team voor de Olympische Spelen, voor het eerst sinds 1996. In Rio de Janeiro eindigde Oranje als vierde, de beste prestatie ooit voor de vrouwen. Pietersen maakte in Rio de Janeiro indruk als vervanger van de geblesseerde aanvoerder Maret Balkestein-Grothues.

Na de Olympische Spelen van 2016 stelde Pietersen zich niet meer beschikbaar voor het nationaal team, omdat ze haar masteropleiding psychologie wilde afronden. Dat deed ze met succes in december 2017.

Pietersen: “Carrière voelt als voldaan”

Judith Pietersen licht haar beslissing om te stoppen met topvolleybal toe: “De laatste jaren heb ik prachtige ervaringen mee mogen maken met het Nederlands team, met de Olympische Spelen als hoogtepunt. Ook ben ik door het clubvolleybal in aanraking gekomen met verschillende culturen, wat heel verrijkend was. Ik heb een prachtige tijd gehad, en het voelt nu als voldaan. Ik sluit mijn carrière af met een leuk seizoen bij Brescia en heb veel zin om mij nu op andere dingen te gaan richten.”

Overzicht clubcarrière:

2018 – 2019 – Banca Valsabbina Milennium Brescia (Italië)
2018 – Liu Jo Nordmeccanica Modena (Italië)
2016 – 2017 – Agil Volley Novara (Italië)
2015 – 2016 – Pallavollo Scandicci (Italië)
2014 – 2015 – Trabzon İdmanocağı (Turkije)
2013 – 2014 – Atom Trefl Sopot (Polen)
2011 – 2013 – Dresdner SC (Duitsland)
2008 – 2011 – Martinus Amstelveen
2005 – 2008 – Longa ’59 Lichtenvoorde
< 2005 – Havoc, Volleybalschool Sourcy, Boemerang

Belangrijkste prestaties / prijzen:

2017: Landskampioen Italiaanse A1 met Novara
2016: Vierde plek Olympische Spelen, Rio de Janeiro
2016: Bronzen medaille World Grand Prix, Bangkok
2015: Zilveren medaille Europees Kampioenschap, Rotterdam
2010: Landskampioen en Bekerwinnaar Nederlandse Eredivisie met Martinus
2009: Landskampioen en Bekerwinnaar Nederlandse Eredivisie met Martinus
2007: Bronzen medaille Top Teams Cup, Moskou met Longa’59

Bron: www.volleybal.nl

Link gekopieërd