waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Partner in Balans

Hulp voor mantelzorgers om al in de beginfase na te denken over hoe zij beter om kunnen gaan met zowel de ziekte, als met elkaar.

neem contact op
X Achtergrond

Partner in Balans: hulp voor mantelzorgers.

Hoe zorg je ervoor dat de omgeving van mensen met dementie of de ziekte van Parkinson een manier vindt om met de nieuwe situatie om te gaan? Hoe kunnen zij de patiënt ondersteunen? Maar ook: Welke invloed heeft dit op hún leven en hoe zorgen ze ervoor dat ze zelf overeind blijven, ook als de ziekte in een vergevorderd stadium raakt? Voor deze mantelzorgers is er ondersteuning. Partner in Balans bestaat uit een combinatie van online trainingen en persoonlijke coaching. Het programma helpt de omgeving al in de beginfase om na te denken over hoe zij beter om kunnen gaan met zowel de ziekte, als met elkaar. Mantelzorgers krijgen inzicht in wat er gaat veranderen, waarom dat lastig is en hoe ze hier beter mee om kunnen gaan.

De balans vinden in een nieuwe situatie
Mantelzorgers van patiënten die sinds kort gediagnosticeerd zijn met Alzheimer, fronto-temporale dementie of de ziekte van Parkinson, hebben vaak moeite met het vinden van een balans in de nieuwe situatie. In de online omgeving van Partner in Balans, die gebruikt kan worden op een laptop, tablet of telefoon, vinden gebruikers reflectieve opdrachten, informatie, filmpjes en tips. Ook krijgen mantelzorgers persoonlijke coaching vanuit de zorgorganisatie waarbij de patiënt is aangesloten. Dit geeft mantelzorgers niet alleen veel steun, het biedt ook flexibiliteit; ze kunnen met de cursus aan de slag wanneer het hen uitkomt.

“Ik heb ervaren dat deze cursus mij structuur heeft gegeven. Bovendien ben je er alleen mee bezig op de momenten waarop het jou goed uitkomt”.  

Wim

Wim, mantelzorger

Mantelzorgers aan het woord

“Partner in Balans verhoogt het zelfvertrouwen, omdat mantelzorgers meer controle ervaren. Dat heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven”

Lizzy Boots

Lizzy Boots, psycholoog en onderzoeker Alzheimer Centrum Maastricht

Samenwerking met diverse kennisinstituten

Partner in Balans is ontstaan uit een samenwerking tussen de Universiteit van Maastricht, Alzheimer Centrum Limburg, het Maastricht UMC+ en ilionx. Psycholoog en onderzoeker Lizzy Boots is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op een onderzoek waaruit bleek dat mantelzorgers goed ondersteund kunnen worden door een combinatie van online training en persoonlijke coaching. Dit vormde het startschot voor het verder ontwikkelen van het programma. Waar ilionx de techniek en het projectmanagement verzorgt, is het Alzheimer Centrum verantwoordelijk voor de inhoud. De samenwerking heeft geleid tot een praktische ondersteuning waar veel mantelzorgers baat bij hebben.

Het platform wordt continu doorontwikkeld, zowel op technisch vlak als op de inhoud. Daarnaast wordt het cursusaanbod steeds verder uitgebreid, er is nu bijvoorbeeld een cursus voor de omgeving van patiënten met Huntington in de maak. Partner in Balans is officieel erkend door Vilans, is met Dr. Lizzy Boots genomineerd voor de  Alzheimer Nederland Young Outstanding Researcher Award en heeft de Medische Inspirator Prijs gewonnen.

Ria, casemanager Hulp bij Dementie: “Het helpt mij als coach, je komt veel sneller tot de kern van waar iemand mee zit”. 

Wil jij mantelzorgers ook ondersteunen met onze bewezen aanpak? Neem contact met ons op via partnerinbalans@ilionx.com of via het contactformulier.

Meer informatie is ook te vinden op www.partnerinbalans.nl.

“Partner in Balans is er om ervoor te zorgen dat mantelzorgers weer een goede balans vinden in het dagelijks leven”

Marjolein de Vugt

Marjolein de Vugt, hoogleraar en gz-psycholoog MUMC+

Zorgprofessionals aan het woord

Link gekopieërd