waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Video + Marketing = Winning

Video hier. Vlogje daar. De online video is een hot topic.

Met een filmpje kun je in korte tijd op een leuke en dynamische manier je organisatie voorstellen, je product aan de man brengen of een nieuwe dienstverlening vlot uit de doeken doen. In een maatschappij waar we vluchtig door de sociale mediatijdlijnen scrollen, is een filmpje doorgaans aantrekkelijker dan een statische lap tekst. Niet zo heel gek dus dat online video (en vloggen) meer en meer terrein aan het winnen is op het gebied van content marketing.

Zelf ben ik overtuigd van de kracht van videomarketing, want ik merk dat ik makkelijker een filmpje kijk en de boodschap onthoud dan wanneer ik een folder of lange tekst lees. Daarbij ben ik, als startende marketing communicatie medewerker, nu ook zelf begonnen met het experimenteren met vlogs en filmpjes. Tijd dus om enkele handvatten en pointers op een rij te zetten en om de meerwaarde die ik zie in de content strategie te delen.

Elk kanaal is anders

Video done right is persoonlijk en dynamisch. Maar video is ook kanaal en dus doelgroep afhankelijk. En dat vergt wat nadenk- en keuzewerk. Social video’s zijn over het algemeen wat korter dan website video’s, maar ook onderling zijn er uiteraard weer verschillen (bron: Frankwatching). Op Instagram en Facebook werkt een korte, sfeervideo van 10 seconden het beste, terwijl een instructievideo op YouTube rustig de 5 minuten aan mag tikken. Een introductievideo van 30 seconden op de homepage van een website is het meest pakkend, terwijl een referentie video op een themapagina prima 3 minuten kan duren.

Ondanks de verschillen tussen social en website video’s, werken over het algemeen korte video’s – lees: max. 1 minuut – het meest pakkend. Uit onderzoek is gebleken dat video’s die een lengte hebben tussen de 30 en 60 seconden, voor bijna 80 procent worden bekeken én uitgekeken. Dit komt namelijk door de korte aandachts- en spanningsboog die we hebben wanneer we door sociale media feeds scrollen in de snelle wereld van tegenwoordig (zie afbeelding 1). Een video post bekijken (die automatisch afspeelt) terwijl je scrollt, valt lekker op en is daardoor doeltreffender dan de overige (stilstaande) afbeeldingen en teksten.


Afbeelding 1. Bron: Wistia

Hoe begin je?

Nu is het laten maken van een professionele video vaak kostbaar, maar zeker de moeite waard bij een grootse gebeurtenis. Voor de zogeheten ‘go big or go home’-momenten. Echter, het vastleggen van kleinere gebeurtenissen, laagdrempelige interviews met medewerkers of een simpele sfeerimpressie gaat sneller en makkelijker met een pocketcamera of zelfs een smartphone.

Met welk type camera er ook gefilmd gaat worden, er zijn een aantal onderwerpen die je voorafgaand aan het filmen wilt afbakenen: wat is het doel van je video, voor wie is het bedoeld, welke boodschap wil je overbrengen en vooral wat voor soort filmpje gaat het worden voor welk kanaal. Keuzes, keuzes en nog meer keuzes. Misschien niet het meest spannende onderdeel, maar wel het onderdeel dat het fundament vormt voor je videostrategie.

En dan?

Nadat je de belangrijkste keuzes hebt omgezet in een uitgewerkt script, is het een kwestie van gewoon doen, veel oefenen en er vooral plezier in hebben. Klinkt simpel, maar omdat ‘gewoon doen’ soms nogal wat lastig is, geef ik je hierbij een paar tips die ik heb opgedaan van smartphone video expert Geertje Algera to get you going:

• Film je met je smartphone: film dan horizontaal, met de home-button naar rechts. Dit maakt de bewerking achteraf makkelijker;
• Maak altijd een testvideo. Kijk deze terug en let op het geluid, het licht en het beeld;
• Gebruik een statief voor een stabieler beeld en professionele uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld een tri-pod inzetten voor niet-bewegende beelden of een monopod voor bewegende (sport) beelden;
• Film aan de hand van de ‘Rule of Thirds’. Plaats een voorwerp of persoon altijd op een van de assen (zie afbeelding 2 en 3). Ga je voor een formele, interview uitstraling: plaats dan de geïnterviewde links of rechts in het beeld en laat diegene schuin het beeld uitkijken. Ga je voor een informele, vlog uitstraling: plaats dan de persoon in het midden van het beeld en laat die recht het beeld uitkijken;


Afbeelding 2                                             Afbeelding 3

• Onthoud dat een scherpte-diepte shot in je video zeker niet mag ontbreken. Op je smartphone doe je dit door je camera te richten op het onderwerp, om vervolgens het beeld te locken door je vinger een aantal seconden op het scherm te drukken. Hierdoor blijft het onderwerp scherp en vervaagt de achtergrond. Let op! Lock eerst het beeld en start dáárna pas met filmen;
• Zorg ervoor dat elke video minimaal de ‘5 shot sequence’ bevat (bron: Michael Rosenblum):
1. Maak een close-up van de actie
2. Maak een close-up van het gezicht
3. Film het totaalbeeld
4. Maak een ‘over the shoulder’/point of view shot
5. Probeer een creatief shot te nemen dat de kijker verrast
• Last but not least: vergeet vooral niet om vooraf de accu en het vrije geheugen van je camera of smartphone te checken! Niets zo frustrerend dan er halverwege achter te komen dat je niet verder kan filmen door een lege batterij of een vol geheugen.

Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk, óók in het geval van videomarketing. Voor nu: veel plezier!

In de volgende blog ga ik in op het verspreiden van je filmpje(s.) Want het ‘hebben’ van een filmpje is natuurlijk het eerste deel, om deze vervolgens onder de aandacht te krijgen bij je doelgroep is een tweede.

Link gekopieërd