waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Vanuit huis beginnen met een nieuwe baan

LMS365 | Blog Vanuit huis beginnen met een nieuwe baan | E-book 'De toekomst is hybride'

Een nieuwe baan is altijd wennen: een nieuwe werkplek, andere collega’s, een andere functie en een andere IT-omgeving.

Om goed kennis te maken met dit alles, is de inwerkperiode cruciaal. Maar in een periode waar iedereen thuiswerkt, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan daarover meepraten, want ik startte op 22 maart met mijn nieuwe baan als marketeer bij ilionx.

Een eerste dag op dezelfde werkplek

Het thuiswerken was ik inmiddels wel gewend. Dat doe ik inmiddels – net als een groot gedeelte van Nederland – al ruim een jaar. Maar thuis ingewerkt worden? Dat was nieuw. En ja, dat is wel wezenlijk anders. De eerste werkdag was wat apart. Ik had exact dezelfde werkplek als bij mijn vorige werkgever: thuis, achter mijn bureau. Ik had mijn laptop al binnen en deze was op afstand voor mij geïnstalleerd. Ideaal! De avond ervoor heb ik overal ingelogd, zodat ik meteen goed kon beginnen. En de dag begon eigenlijk als iedere andere eerste werkdag: met mijn manager bespreken hoe de komende dagen en weken eruitzien. Ons gesprek verliep soepel via Microsoft Teams en ik kreeg uitleg over hoe de lijntjes lopen binnen de organisatie.

Mijn middag stond in het teken van kennismakingsgesprekken. Elk gesprek online, via Teams, maar juist daardoor makkelijk in te plannen. Ik heb veel te maken met collega’s die bij klanten zitten, waardoor het in de oude situatie lastig plannen was geweest. Dan hadden we rekening moeten houden met wie wanneer op kantoor is. Nu alles online is, is een vrij moment in de agenda meteen een goed moment om een gesprek in te plannen. Oké, wel zo netjes om je collega de tijd te geven om te lunchen, want kennismaken met een broodje pindakaas in je mond werkt toch net iets minder lekker.

Een online organisatiecultuur

Daarnaast werd ik uitgenodigd voor de verschillende Teams-kanalen, waarvan zelfs eentje speciaal opgetuigd was voor het onboardingproces. Alle beleidsinformatie en uitleg over de manier van werken viel hier te lezen. Maar nu hoor ik al je denken: “Oké, wat kennismakingsgesprekken en een mapje met alle informatie die je nodig hebt. Dat kan iedereen wel”, en daar heb je gelijk in. Maar ik merkte dat het veel meer was dan dat. Naast de verschillende Teams-kanalen per project, expertise of dienst, speelt de cultuur waarin je terecht komt een nog veel grotere rol. Ik kan namelijk altijd – mits ze op ‘groen’ staan in Teams – mijn collega’s bellen wanneer ik vragen heb. En de vraag kan zo klein zijn als: “Wat is nu eigenlijk de grootste klant voor dienst X?”, een vraag die prima tekstueel had gekund. Maar juist omdat dit een vraag is die je normaal gesproken aan het bureau of bij de koffieautomaat zou stellen, is het fijn om dat face-to-face te doen. Al is het online. Ook bij collega’s die ik nog nooit had ontmoet of gesproken was dit geen enkel probleem en wordt het zelfs aangemoedigd.

Niet terug naar het ‘oude’ normaal

Deze manier van (in)werken zal niet altijd zo blijven, natuurlijk. Uiteindelijk gaan we weer vaker naar kantoor en gaan we elkaar weer in het echt zien. Desalniettemin ben ik van mening dat we niet teruggaan naar het ‘oude’ normaal, maar dat we naar een tussenvorm gaan. Kort gezegd: op kantoor kom je samen, brainstorm je en leer je je collega’s echt kennen. Thuis maak je meters en krijgt je productiviteitsniveau een flinke oppepper.

Deze visie komt niet uit de lucht vallen. Ik deel hem namelijk met onze partner ELEARNINGFORCE. Onze gezamenlijke visie over de toekomst van onboarden en samenwerken krijgt vleugels in ons e-book ‘De toekomst is hybride’. In dit e-book vind je onder andere 8 tips terug voor het creëren van een solide, gemengde werkomgeving. Ben je geïnteresseerd in onze visie of het e-book? Download hem hiernaast of neem contact op met mijn collega via sgehoorzaam@ilionx.com.

Link gekopieërd