waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Top 5 meest toegepaste Low Code applicaties van 2022, met praktijkvoorbeelden

Low code blog

Ook het afgelopen jaar hebben we bij ilionx weer allerlei verschillende bedrijfsapplicaties (business apps) mogen ontwikkelen waarbij we gebruik hebben gemaakt van low code platformen.

Allerlei verschillende toepassingen die niet (of te lastig/te duur) met standaard softwarepakketten te realiseren zijn. Omdat we inmiddels meer dan 100 verschillende toepassingen met low code gemaakt hebben, kunnen we een bepaalde tendens ontdekken, waar low code vaak voor wordt ingezet.

Hieronder de vijf meest gevraagde toepassingen van het afgelopen jaar waarvoor we verschillende low code platformen hebben gebruikt, inclusief verwijzingen naar mooie klantvoorbeelden op onze website.

 1)     Procesondersteuning

Het gebruik van low code voor het ontwikkelen van tools die bepaalde bedrijfsprocessen ondersteunen. Processen die in een standaard (ERP/CRM/etc.) systeem niet of lastig te realiseren zijn. Vaak omdat het een heel specifiek proces betreft wat je misschien juist onderscheidend maakt. Of omdat het proces nog wel eens wil veranderen om zo nog efficiënter en klantvriendelijker te kunnen handelen. In de praktijk koppelen we de procesondersteuning tools met andere systemen om te zorgen voor consistente gegevensverwerking. Voor Sweco hebben we verschillende tools gemaakt die ze zelf “guidance tools” noemen; een gids voor medewerkers om een bepaald proces te volgen zonder handleidingen te lezen of trainingen te volgen. Bij Rubix Group hebben we het proces van voorraadbeheer van ondersteunend materiaal voor service medewerkers ondergebracht in een low code app. Hiermee is de voorraad altijd up-to-date en is onnodige reistijd vooral verleden tijd.

 2)     Excel vervangen

Dit zal voor veel mensen herkenbaar zijn: je wilt snel wat gegevens vastleggen, wellicht met een calculatie er aan vast, je bouwt nog wat handige macro’s in én je laat je collega’s ook je Excelsheet gebruiken. Stiekem is je sheet uitgegroeid tot een tool die een belangrijke bijdrage levert voor de organisatie, maar met een zeer hoog afbreukrisico en eigenlijk niet zo gebruikersvriendelijk meer. Ombouwen naar een veilige (cloud-) bedrijfsapplicatie met low code is een prima alternatief. Het voordeel is dat autorisaties (wie mag wat) beter kunnen worden ingeregeld en het invullen van gegevens op een gebruikersvriendelijke manier kan gebeuren met minder kans op fouten. Zo hebben we voor Univé een taxatie- / inspectietool gemaakt waarbij de calculaties en logica (voorheen de macro’s) door de beheerders van Univé zelf kunnen worden onderhouden. Ook bij Fixico, de vergelijker voor autoschadeherstelbedrijven, werden gegevens in eerste instantie in Excel bijgehouden, maar door de sterke groei van de organisatie was het niet meer te doen om de duizenden aanvragen hierin te verwerken. Ook hier bracht low code uitkomst.

 3)     Optimalisatie klantcontact

 Nu veel organisaties beschikken over een CRM systeem, komen er regelmatig vragen onze kant op om mee te denken over optimalisatie van de klantcontacten, zowel B2B als B2C. Om je klanten optimaal te bedienen is vaak meer nodig dan enkel het vastleggen van adresgegevens en een geboortedatum om een verjaardagskaart te sturen. Klantcommunicatie per e-mail neemt af (mede door strengere privacy- en veiligheidsmaatregelen) en neemt toe via web-portalen en mobile apps die eenvoudig met low code te realiseren zijn. Zo hebben we bij Bol adviseurs (accountancy branche) een app gemaakt die bedrijfsadviseurs optimaal ondersteunt in vastlegging en opvolging van events en taken om zo proactief de klanten te kunnen bedienen.

Ook zien we dit bij de gemeentelijke overheid plaatsvinden. Daar waar de gemeente de ambitie heeft om dichter bij de burger te gaan staan. Als uitbreiding op een zaaksysteem kan low code goed worden ingezet om het contact tussen burger en ambtenaar te vergemakkelijken. Zoiets simpels als een terugbel-app die in enkele dagen is gebouwd draagt bij aan een hogere klant (burger-) tevredenheid.

 4)     Innovatie

Iets op een andere manier doen, waardoor je betere resultaten behaalt? Een andere propositie of een andere proces implementeren? Software tooling kan hierbij helpen, maar je wilt je bestaande systemen(nog) niet uitbreiden omdat het nieuwe idee zich nog moet bewijzen? Dan is een low code platform ideaal ; je kunt snel een eerste versie ontwikkelen om zo je idee te toetsen in de praktijk. Met de verkregen feedback kan je eenvoudig aanpassingen doorvoeren om zo een steeds betere en uitgebreidere tool te ontwikkelen. Met de hulp van studenten hebben we een Proof of Concept (PoC) gemaakt voor een mobile app die kan worden gebruikt voor de jaarlijkse toertocht Limburg Mooiste. Ook een nieuw businessmodel in de autobranche kon snel in de markt worden gezet door een eerste versie van een software platform met low code te ontwikkelen.

 5)     Project- en zaakgericht werken

 Dienstverlening met een kop en een staart, waarbij verschillende activiteiten uitgevoerd moeten worden door verschillende personen. De uitdaging is vaak inzage hebben en controle behouden. Verschillende processen moeten uiteindelijk weer bij elkaar komen om het project of de zaak af te ronden. Met low code (en inmiddels hebben we hier templates voor) zijn al diverse toepassingen ontwikkeld in verschillende branches. Zo hebben we voor Univé een samenwerkplatform ontwikkeld om alle betrokkenen te ondersteunen bij duurzaamheidsprojecten. Ook bij de (gemeentelijke) overheid zien we low code toegepast worden als uitbreiding op bestaande zaaksystemen. Een mooi voorbeeld is gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Ook voor 2023 verwachten analisten zoals GartnerIDC en Forrester een sterke groei van low code platformen. Logisch, gezien de behaalde resultaten van de projecten die we voor onze klanten hebben uitgevoerd, al blijft het belangrijk om het juiste platform te selecteren en te zorgen dat je met low code de juiste dingen doet. Hierin kunnen we je goed ondersteunen. Stuur gerust een berichtje als je hier eens verder over wilt sparren.

Link gekopieërd