waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

The City of Things: realiteit of nog steeds toekomstmuziek?

“Het is al een lange tijd geen trend meer, maar meer een uitdaging van ‘how to get there’. Ik heb het natuurlijk over duurzame gebouwen en duurzaam wonen”

Het Europees beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie gebruiken. De Nederlandse overheid heeft BENG-doelstellingen (bijna energieneutrale gebouwen) gesteld voor 2018 en aan gemeentes de taak om die te behalen. Dat gaat met alleen een slimme koelkast, inmiddels alweer een goude oude, niet gerealiseerd worden.

Slimmer en beter onderhoud

De kracht zit hem in de verbinding met het pand zelf. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van big data en advanced analytics in combinatie met cloudtechnologieën kunnen grote hoeveelheden data vanuit verschillende bronnen worden ontsloten. Dit maakt het mogelijk om smart buildings op te zetten en slimmer, beter onderhoud te plegen en het energieverbruik te monitoren en te sturen.

Europa lult, maar poetst niet

Er wordt volop gepraat in de bouwsector over slimme technologieën om smart wonen en smart buildingsmogelijk te maken. Maar het daadwerkelijk in actie komen blijkt flink tegen te vallen. Dat constateert ook het Buildings Performance Institute Europe (BPIE): zij bracht onlangs een rapport uit over de volwassenheid van de EU-landen, als het gaat om de transitie naar smart buildings. Op basis van dynamische bruikbaarheid, energie-reactiesnelheid van een systeem, opname van duurzame energie en het gebruik van dynamische en zelflerende systemen heeft het instituut gekeken hoe goed Europa voorbereid is op het realiseren van smart buildings. De conclusie luidt dat geen van alle lidstaten volledig profiteert van de voordelen die slimme bouwtechnieken met zich meebrengen. Samen met Zweden, Finland en Denemarken heeft Nederland wel beleidsmaatregelen genomen en loopt daarmee voor op andere landen. Maar Nederland heeft het beheer van smart meters nog niet zodanig ingeregeld dat bijna alle consumenten toegang hebben tot de technologie. Talloze presentaties, lezingen en events over alle toepassingen hebben dus nog niet tot actie geleid.

Lees de hele blog van Sjoerd Hobo verder op duurzaamgebouwd.nl

Link gekopieërd