waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Onze case voor Vattenfall op Odyssey 2019

Van 11 t/m 15 april deed een afvaardiging van ilionx mee met de Odyssey 2019 blockchain & AI hackathon.

Een super toffe ervaring! We behaalden een tweede plek met onze grid-oplossing voor Vattenfall. In mijn andere blog kun je lezen over hoe wij de hackathon ervaren hebben. In deze blog ga ik in op de inhoud van onze oplossing, waar we best een beetje trots op zijn.

We weten allemaal dat we moeten opschuiven naar een duurzamere toekomst waarin de productie en het gebruik van hernieuwbare energie drastisch toeneemt. Duurzame energiebronnen zijn echter variabel en moeilijk te voorspellen. Dit in combinatie met de toenemende volatiliteit van de vraagzijde die wordt veroorzaakt door het opladen van elektrische voertuigen (EV’s), maakt het een uitdaging om de grid in evenwicht te houden. Grid-instabiliteit brengt hoge kosten met zich mee voor meerdere partijen op deze markt.

Elektrische voertuigen: zowel een oplossing als een probleem

Hoewel het cruciaal is om onze CO2-uitstoot te beperken, betekent de overstap naar EV-transport dat er meer voertuigen worden aangesloten. De enorme batterijafmetingen of moderne EV’s vormen zowel een oplossing als een probleem. Wanneer consumenten thuiskomen en hun EV aansluiten, resulteert dit in een grote piek in de energievraag; het energieverbruik van een EV staat gelijk aan het dagelijks energieverbruik van vijf tot zeven huishoudens. Het beheren van de hoeveelheid elektriciteit in een EV-batterij is daarom cruciaal. Door het opladen te vertragen of zelfs energie terug te leveren, wordt de vraag afvlakt. Hierdoor is een stabieler energienetwerk mogelijk.

Planned Power

Onze oplossing heet Planned Power. Hiermee worden voorspellingen van de energievraag van (EV’s) gemaakt en kunnen EV’s transformeren tot mobiele virtuele energiecentrales. De oplossing begint met de app Planned Power, die voorspellingen van rijpatronen creëert op basis van de dagelijkse routes. De app legt verbindingen met diensten zoals online kalenders en de API van de auto. De app kan een inschatting maken van wanneer de bestuurder de auto nodig heeft en kiest zo zelf om op te laden of om energie af te staan. Het essentiële onderdeel is de veiligheidsmarge van bereik die de app automatisch berekent, maar waarin de eindgebruiker regie houdt. Met deze marge kan het netwerk de energietoevoer vertragen of het overschot gebruiken voor levering aan het net. Deze gebruikersgegevens worden gebundeld tot een voorspelde energievraag op het niveau van het lokale raster en opgeslagen op de blockchain. De gegevens zijn dan beschikbaar voor zowel de gebruiker als de energieleverancier. Vervolgens hebben wij een dashboard gemaakt dat deze voorspelde vraag weergeeft.

Drie fasen

Onze oplossing wordt in drie fasen uitgerold:

Fase 1 richt zich op het verzamelen van data. Deze gegevens bieden waarde met geaggregeerde inzichten in laadgedrag en maken voorspellingen mogelijk.

Fase 2 implementeert slim laden, waarbij het platform zich richt op de optie om het laadgedrag te wijzigen wanneer de belasting van de grid hoog is. Fase 2 voegt ook machine learning toe aan de rijpatronen.

Fase 3 maakt de volledige voertuig-naar-grid-functionaliteit mogelijk. Dit is de eindtoestand waarin het platform volledige functionaliteit mogelijk maakt en de auto fungeert als een mobiele virtuele energiecentrale. Het belangrijkste element in Planned Power is dat alle partijen baat hebben bij deze oplossing, omdat iedereen profiteert van een gebalanceerd netwerk. Als alle EV’s in Nederland 50 procent van hun batterijcapaciteit aan de grid zouden bijdragen, zou dit in 2019 meer dan 100 miljoen euro besparen. Ook zouden eigenaren van EV’s zo geld kunnen verdienen. Op deze manier werken we samen aan een duurzame toekomst, waarbij ons energieverbruik in balans is.

Link gekopieërd