waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Kan Microsoft Dynamics 365 Marketing concurreren met ClickDimensions?

Dynamics 365 Marketing

De zes meest opvallende verschillen en overeenkomsten tussen Microsoft Dynamics 365 Marketing en ClickDimensions.

Marketing is een belangrijk onderdeel binnen sales. Waar het vroeger twee aparte expertises en zelfs afdelingen waren, zijn ze tegenwoordig veel meer met elkaar verweven. Marketing is veel persoonlijker richting de klant geworden. Communicatie gaat via meerdere kanalen en evenementen en webinars worden gerichter én bieden steeds meer mogelijkheden.

Een aantal jaar geleden besteedde Microsoft niet zoveel aandacht aan marketing. ClickDimensions is in die tijd in het gat gesprongen en heeft de benchmark gezet. Inmiddels heeft Microsoft flinke stappen gezet met Dynamics 365 marketing. De vraag is, zijn deze stappen groot genoeg? Ik zet het op een rijtje:

Eventmanagement

Eén van de beste momenten om met een potentiele klant contact te hebben is tijdens een evenement. Producten zijn live te zien, eventueel met demonstraties, experts en sales mensen lopen rond voor vragen en mogelijkheden. Om dat goed te registreren wordt er binnen marketing gebruik gemaakt van eventmanagement. ClickDimensions maakt hiervoor gebruik van externe partners zoals Eventbrite. De koppeling tussen deze twee is goed en simpel op te bouwen, maar helaas brengt een extra partner wel additionele kosten met zich mee.

Microsoft Dynamics 365 Marketing houdt alles in eigen hand en gaat hierbij nog een stap verder. Je kan het type evenement opgeven, kosten van het evenement, wachtlijsten, doelstellingen en zelfs capaciteit, ruimtes en sessie registratie. Het gaat een stuk verder dan alleen de registratie van mensen die aanwezig zijn.

Voor de aanmelding van mensen, bedanken en de mogelijkheid toekomstige evenementen aan te bieden, hebben beide oplossingen voldoende mogelijkheden om dit te automatiseren.

Campaign automation

Waar er bij eventmanagement nog wel wat verschillen zitten in mogelijkheden en de manier van toepassen, zijn er bij campaign automation meer overeenkomsten. Beide oplossingen bevatten templates die gebruikt kunnen worden en hebben verschillende uitgangspunten om campagnes op te starten.

Beide oplossingen bieden een functionaliteit die de ander niet biedt. Zo kan ClickDimensions leads aanschrijven, waar Dynamics 365 Marketing het bij contactpersonen houdt. Maar Dynamics 365 Marketing biedt weer de mogelijkheid om gepersonaliseerde tijdstippen van verzending in te stellen.

Email marketing

Een belangrijk onderdeel is het verzenden van e-mails. Veel functionaliteiten bij beide oplossingen refereren naar e-mails. Met name de statistieken rondom e-mails is zeer uitgebreid. ClickDimensions baseert hun kosten zelfs op het aantal e-mails dat verzonden wordt. Het bouwen van e-mails gebeurt bij beiden in editors.

De manier van bouwen van e-mails in ClickDimensions is zeer uitgebreid en simpel aan de hand van drag & drop, custom HTML én block editor. Het is allemaal gelijktijdig te gebruiken.

Bij Microsoft Dynamics 365 Marketing is het wat beperkter, maar zijn de mogelijkheden wel ongeveer hetzelfde. Wat betreft de functionaliteiten omtrent verzending maken beiden gebruik van A/B testen, hard/soft bounces en white listing.

Webforms en landingspagina’s

Bij het inschrijven via een webform of het opzetten van een bedankpagina is een goed design belangrijk. Bij zowel Dynamics 365 Marketing als bij ClickDimensions wordt bij een inschrijving een lead gecreëerd. Erg belangrijk voor je customer journey. Qua design is er wel wat verschil. Microsoft biedt met sjablonen en HTML editors de mogelijkheid je eigen design te creëren. ClickDimensions doet dit met een pagina designer, waar geen HTML kennis voor nodig is. De configuratie is eenvoudiger. Beiden bieden wel weer de mogelijkheid om de forms te embedden in webpagina’s.

Overige functionaliteiten

Webinars, social marketing, analyses en enquêtes. Al deze features worden door beide oplossingen gedekt, maar toch zijn er verschillen. Op dit moment maakt Microsoft met Dynamics 365 Marketing voor webinars gebruik van ON24. Een externe partij die helaas flinke kosten met zich meebrengt. ClickDimensions werkt met meerdere partners die goedkoper zijn. Echter, Microsoft lost dit probleem straks op met Microsoft Teams, wat een groot voordeel gaat zijn. Social marketing en met name de LinkedIn connector is bij Microsoft met Dynamics 365 Marketing goed geregeld. Bij ClickDimensions gebruikt men wederom een partner.

Beide oplossingen hebben goede functionaliteiten voor hun analyses, waarin ze ook beiden gebruik maken van Microsoft Power BI. Ondanks dat het een Microsoft product is, geldt bij beiden dat er additionele kosten aan vast zitten. Voor enquêtes hebben ze beiden een eigen feature. Microsoft met Dynamics 365 Marketing gebruikt Forms Pro, wat een erg sterke enquête functionaliteit is. ClickDimensions gebruikt een configurator die eenvoudig, maar ook doeltreffend is.

Kosten

Een belangrijk aspect in de keuze van een oplossing is het kostenplaatje. Zoals eerder genoemd baseert ClickDimensions de kosten op het aantal e-mails. De externe partijen waar ze mee werken zullen extra kosten met zich mee brengen. Microsoft met Dynamics 365 Marketing baseert de kosten op het aantal contactpersonen. Gezien ze veel meer features intern hebben, zullen de extra kosten lager zijn.

Bepalend voor het totale kostenplaatje zijn dus de hoeveelheid contactpersonen en/of hoeveel mailtjes er verstuurd worden en of er overige features gewenst zijn. Zonder deze informatie is er geen zinnig antwoord te geven op welke tool het goedkoopste is.

Conclusie: kan Microsoft Dynamics 365 Marketing concurreren met ClickDimensions?

Heeft Microsoft met Dynamics 365 Marketing genoeg stappen gemaakt? Naar mijn mening is het zeker een hele verbetering ten opzichte van een aantal jaren geleden. Dynamics 365 Marketing kan zeker concurreren met ClickDimensions. Echter, het is geen uitgemaakte zaak welke het beste is. De wensen en eisen van de gebruiker zijn daarin leidend. Het grote voordeel van Dynamics 365 Marketing is dat het is geïntegreerd in het platform. ClickDimensions is en blijft een add-on, en moet ook veel connecties maken met externe partijen. Daarin schuilen uiteraard risico’s. Microsoft schakelt heel snel, en nieuwe features zijn direct beschikbaar.

Link gekopieërd