waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Innovatie in zorg ICT

Healthcare Data Protection Impact Assessment (DPIA)

ilionx (voorheen ICTZ) ontzorgt zorginstellingen bij hun zorg ICT.

Wij verbeteren de zorgsector door informatie en technologie in te zetten waar dat voor de zorgverlener en de patiënt de meeste toegevoegde waarde oplevert. Zo krijgt de zorgverlener de ruimte om zich te focussen op hun kerntaak: het leveren van uitstekende patiëntenzorg.

Met Healthcare Information Platform (HIP) en ilionx (voorheen ICTZ) Management Suite (IMS) zorgen wij voor een optimaal functionerend zorginformatiesysteem. Wij vroegen onze softwareontwikkelaars Marcel Vroone en Hennie Gottenbos ons mee te nemen in de softwarevisie van de beheermodule IMS. Wat maakt de beheermodule uniek en welke voordelen biedt het de zorginstellingen?

Hennie, Teamleider Software Ontwikkeling: “HIP bevat eigenlijk alle infrastructuur gerelateerde hardware en software onderdelen om HiX goed te kunnen draaien. ilionx (voorheen ICTZ) geeft hierbij performance en beschikbaarheidsgaranties af aan onze klanten en geven we de regie in handen van de klant. Alle noodzakelijke dashboards en tools om HiX aan te sturen komen hierbij samen in IMS. Met 1 druk op de knop een nieuwe versie installeren via IMS? Of snel een geanonimiseerde HiX omgeving klaarzetten voor een project? De zorginstelling heeft er geen omkijken naar.”

“Niets is standaard: geen ouderwets programmeerwerk. Dat maakt het uitdagend en extra interessant.”

zorg ICTWat waren de voornaamste wensen voor de beheermodule IMS?

Hennie: “Een uitdaging, maar ook een wens was dat IMS betrouwbaar en veilig is, en autonoom kan werken. Op maandagmiddag moet een zorginstelling kunnen inplannen dat donderdagavond een HiX update uitgevoerd wordt. Zelfs wanneer de verbinding tussen het IMS Web Portaal op die donderdagavond verbreekt, zorgt de autonome IMS software in het ziekenhuis ervoor dat de geplande update wordt uitgevoerd. Dat vergt een gedistribueerde architectuur met autonome deelsystemen, waarmee centraal via een Web Portaal zaken worden gepland en ingesteld. Het decentrale systeem verzorgt de uitvoer van opdrachten binnen de veilige omgeving van de zorginstelling.”

Welke belangrijke beslissingen zijn genomen bij het ontwerpen van IMS?

Marcel, Software Ontwikkelaar: “Een belangrijke beslissing die al in een vroeg stadium is genomen bij de ontwikkeling van IMS, is aandacht voor privacy (privacy by design): alle gegevens van patiënten blijven in de zorginstelling. De beste beveiliging tegen het lekken van privacygevoelige informatie is het niet versturen en verzamelen van deze informatie. Daarom is gekozen om alle gegevens in het ziekenhuis te laten onder beheer van de zorginstelling.”

Voor welke uitdagingen staan jullie bij de ontwikkeling van IMS?

Hennie: “De verschillende modules van IMS kunnen zonder tussenkomst van personeel op afstand vanuit het Web Portaal worden geïnstalleerd. Geïnstalleerde modules moeten geheel geïsoleerd van elkaar draaien. Als het bij een module misgaat, dan moeten de andere modules blijven draaien om de benodigde betrouwbaarheid te garanderen. Daarom is een geheel eigen systeem ontwikkeld om modules te installeren, te updaten en uit te voeren. Een uitdaging, maar wel een die heeft geleid tot fraaie, technologische oplossingen. Doordat een zorginstelling eenvoudig nieuwe modules in gebruik kan nemen, is de drempel voor het uitbreiden van het gebruik van IMS laag en zonder risico.”

zorg ICTIs IMS een standaardoplossing?

Marcel: “IMS is uniek, niets is standaard: geen ouderwets programmeerwerk. De vele softwareonderdelen die samen IMS vormen, zijn een echte uitdaging voor de ilionx (voorhen ICTZ) softwareontwikkelaars. De software bevindt zich zowel in de Cloud als binnen de zorginstelling. Beide locaties brengen unieke eisen met zich mee, waar ambitieuze ontwikkelaars zich in kunnen vastbijten. De hoge eisen die gesteld worden aan beschikbaarheid en betrouwbaarheid betekenen dat veel standaardoplossingen niet van toepassing zijn zodat inventiviteit, vakkennis en visie nodig zijn om de juiste technische oplossingen te bedenken en uit te voeren. Dat maakt ontwikkelen aan IMS iedere dag een uitdagende job, in een hecht team waar de nodige vernieuwingen en technische innovaties bij te pas komen.”

Hoe zien jullie de toekomst van IMS?

Hennie: “IMS blijft continu in ontwikkeling. Een mooie toekomstige ontwikkeling is het communiceren tussen de IMS modules onderling. Wanneer bijvoorbeeld voor een opleidingsomgeving een specifieke versie van HiX beschikbaar moet zijn op een groep computers, vergt dat werk van meerdere modules. De IMS HiX Update module moet zorgen dat de juiste HiX versie is geïnstalleerd, terwijl de IMS Healthcare Database Manager zorgdraagt voor een volledige geanonimiseerde HiX database. Op dit moment worden deze handelingen afzonderlijk gepland, maar in de toekomst zullen modules onderling samenwerken om dit mogelijk te maken.”

Welke cursussen of opleidingen volgen jullie om up-to-date te blijven?

Marcel: “Het team volgt opleidingen en online conferenties om up-to-date te blijven, zodat we het complexe programmeerwerk kunnen blijven bieden. De ontwikkelingen rondom Microsoft volgen we op de voet. Onlangs heeft Microsoft een belangrijke stap gezet, wat betekent dat wij de software moeten aanpassen. In dit soort gevallen moet je bij blijven.”

Kortom, HIP en IMS blijven altijd in ontwikkeling, zodat processen in de zorginstelling beter worden gefaciliteerd en zij steeds meer kunnen doen met minder mensen. Betrouwbaarheid en veiligheid voorop én de regie in uw handen.

Link gekopieërd