waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Het maken van een voorspelmodel voor Fokker Services

Hoe het repareren van vliegtuigonderdelen nog beter en sneller kan

Naast mijn master Business Analytics werk ik parttime bij ilionx (voorheen QNH) om de opgedane theorie in de praktijk toe te passen. In mijn eerste project bij Fokker heb ik veel geleerd. Mijn belangrijkste leerpunten: wees concreet, communiceer over de voortgang en wat je wanneer en van wie nodig hebt én geef duidelijk aan wat je wil.

Fokker Services is één van de bedrijven die zich bezighoudt met de reparatie van defecte vliegtuigonderdelen. Nederland heeft internationaal gezien een ijzersterke positie op het gebied van reparaties; veelal komen de defecte componenten in ons land terecht. Maar de concurrentie is hevig. Fokker Services doet de reparaties snel en is betrouwbaar als het gaat om het naleven van de afgesproken reparatieduur. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld hier nog beter in te worden.

Ingewikkeld proces

Met negen te doorlopen stappen, wisselende volgordes en stappen vooruit die soms een stap achteruit betekenen, is het reparatieproces van vliegtuigonderdelen behoorlijk complex. Elk van deze stappen kan oponthoud opleveren, omdat onderdelen niet aanwezig zijn, er een derde partij nodig is of simpelweg omdat de klant laat reageert. Daarom heeft ilionx (voorheen QNH) vorig jaar een eerste model ontwikkeld dat de doorlooptijd van de reparatie voorspelt, ook vertragingen waren hieruit af te leiden. Deze kennis kan gebruikt worden om te leren welke processen extra aandacht nodig hebben om de geplande reparatieduur te behalen.

Het tweede model

Maar met klanten over de hele wereld is een voorspelmodel dat alleen aangeeft wat de doorlooptijd is, niet genoeg. Het is zaak te weten waar de kans op vertraging zit, zodat je kunt anticiperen of voorkomen. Daarom is, en daar kom ik in the picture, een tweede voorspelmodel ontwikkeld dat inzichtelijk maakt waar in het reparatieproces de vertraging zal ontstaan. Van het tweede model was niet zeker of het wel haalbaar was. De data was niet goed op orde en hoe voorspel je bij zo’n complex proces waar de vertraging precies gaat ontstaan? Toch is het gelukt om met data van eerdere jaren een betrouwbaar model te maken: in zo’n 78% van de gevallen is de voorspelling juist. Het is een wens om bij het tweede voorspelmodel een dashboard te maken waarin de data visueel wordt gemaakt en daardoor begrijpelijk is voor iedereen. Zo kunnen diverse medewerkers van Fokker Services straks op voorhand zien bij welke processtap vertraging opgelopen zal worden en kan de vertraging opgelost worden voordat deze ontstaan is.

Het snel en binnen de afgesproken tijd kunnen repareren helpt bij het voorkomen van oponthoud voor reizigers. Immers als er vertraging in het reparatieproces optreedt, kan het vliegtuig niet volgens planning ingezet worden, met als gevolg vertraagde niet-blije vakantiegangers. Als passagier sta je niet stil bij wat er allemaal komt kijken om een vliegtuig van A naar B te brengen, maar door dit project ben ik me nu een stuk meer bewust van hoe omvangrijk deze reparaties zijn. Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan het optimaliseren van deze processen bij Fokker Services. Ik hoop dan ook dat mijn volgende droomreis me brengt bij meer data-analyses, statistiek, en natuurlijk met mijn voeten in het zand op een bounty-eiland met mijn master op zak!

Link gekopieërd