waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Formule 1 als voorbeeld voor de IT-afdeling van morgen

De IT-afdeling staat al jaren in het teken van het snel adopteren van nieuwe technologieën.

Met als volgende stap het beschikbaar maken van deze technologie voor alle afdelingen, zodat zij aan de slag kunnen met onder andere het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Toch is er de laatste twee jaar iets veranderd, IT-afdelingen staan onder druk. Niet vanwege de nieuwe technologieën, zoals veelal wordt aangenomen, maar vooral door het hoge tempo waarmee deze technologieën ontwikkeld worden en op de markt komen. Daarbij wacht de rest van de organisatie inmiddels niet meer geduldig tot de IT-afdeling zich de technologie helemaal eigen heeft gemaakt. Nee, het moet á la minute. Dit terwijl IT-afdelingen vaak al druk zijn met het zorgen dat vandaag de dag alles werkt. Hoe zorgen ze ervoor dat ze toch de tijd vinden en de kennis vergaren voor de technologie van morgen? Een nieuwe IT-afdeling is het antwoord. In deze blog deel ik twee zaken die hierbij essentieel zijn.

Technologie en teams van vandaag en morgen

Het is voor IT’ers lastig om zowel met de technologie van vandaag als morgen bezig te zijn. Mijn advies aan bedrijven is daarom: neem een voorbeeld aan Formule 1. Zij werken met twee teams, het ene team werkt aan de auto van vandaag en het andere team aan de auto van volgend jaar. Ook in de IT zijn deze twee teams noodzakelijk, het is bijna onmogelijk geworden om alle ballen in de lucht te houden en daarbij nog nieuwe technologieën te verkennen. Dit wordt ook wel bimodal IT genoemd. Ook de managementstructuur moet aangepast worden wil er succesvol gewerkt kunnen worden met twee teams. Nu is vaak de CIO verantwoordelijk voor de gehele afdeling, maar het zou logischer zijn een IT-directeur verantwoordelijk te maken voor het team van vandaag en een CIO verantwoordelijk te maken voor het team van morgen. Uiteraard wisselen deze teams met regelmaat de belangrijkste bevindingen, kansen, uitdagingen en resources uit.

De juiste mix tussen jong en oud

Daarnaast is het van belang om te zorgen voor duurzame inzetbaarheid. Technologie en IT associëren veel mensen met jonge professionals. Toch is het belangrijk in zowel het team van vandaag als het team van morgen voor de juiste balans in starters en ervaren medewerkers te zorgen. Ervaren medewerkers brengen in een team hun ervaring in en kennen vaak de klanten goed. Starters brengen hun kennis van de nieuwste technologieën in. Daarnaast kan technologie ook de productiviteit verhogen, vaak wordt gedacht dat meer ervaren krachten niet mee kunnen komen in de snelle ontwikkelingen. Mijn ervaring is dat het ze juist bij de les houdt. Voor het toepassen en de acceptatie van nieuwe technologieën is het ook van belang te zorgen voor een gezonde mix tussen interne en externe mensen. Bedenk hier vooral wat de externe partij moet inbrengen in het project en welke bijdrage interne mensen kunnen leveren.

Kennis borgen met een pot

Met behulp van duurzame inzetbaarheid, een team voor ‘nieuw’ en een team voor ‘bestaand’ is jouw organisatie er klaar voor om snel aan de slag te gaan met nieuwe technologieën. Toch ligt er nog een gevaar op de loer, namelijk het borgen van kennis, met name het borgen van externe kennis. Externe experts komen en gaan, afhankelijk van de duur van projecten. Bij ilionx (voorheen QNH )willen we zorgen dat we onze ingebrachte kennis borgen bij klanten. Wij zijn daarom een pilot gestart met ‘een kennispot’. Zo leggen wij voor ieder uur dat we bij de klant werken een klein bedrag in, dit wordt verdubbeld door de klant. Zo is er aan het einde van het project ruimte voor trainingen en andere manieren om  kennis intern te borgen. Het is belangrijk dat de externe partij en opdrachtgever hierin samenwerken en beide het belang van het borgen van kennis op waarde schatten.

Link gekopieërd