waar ben je naar op zoek?

Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Drie redenen waarom een value assessment het succes van Rapid Application Development vergroot

Je kunt binnen afzienbare tijd een applicatie up and running hebben.

De kracht van low-/no-code zit hem immers in snelheid. Echter: als je té snel gaat, kun je je doel voorbijschieten. Je loopt dan het gevaar dat een applicatie niet aansluit op de behoefte van een organisatie. Dit is dé grote valkuil van Rapid Application Development (RAD). Hoe zorg je dat je niet in deze valkuil stapt? Een value assessment, waarmee je goed nadenkt over hoe en waar je waarde wil creëren, biedt uitkomst. Het is een integraal onderdeel van onze ontwikkelaanpak en vergroot het succes van RAD. De volgende drie redenen maken dit duidelijk.

1. Waarborgen van toegevoegde waarde

Het value assessment is de eerste stap in RAD. Hiermee formuleer je vooraf verwachtingen en stel je de toegevoegde waarde van een applicatie vast. Wat levert de app concreet op? Hoe draagt het bij aan de targets van de organisatie? Welke problemen los ik intern of extern op? Als de toegevoegde waarde vooraf duidelijk is, weet je zeker je dat je investeert in een applicatie die een duidelijk doel dient. Hierdoor kun je gerichter bijsturen tijdens het ontwikkelproces en kan het budget eenvoudiger worden vastgesteld en verdeeld. Bovendien kun je achteraf meten of het gewenste resultaat is behaald en de business case positief uitvalt.

2. Draagvlak op de juiste niveaus

De beste innovaties worden gedragen door een breed team binnen de organisatie. Als je draagvlak wil creëren op de juiste niveaus, is het belangrijk dat het ‘waarom’ van een project duidelijk is. Anders heb je kans dat medewerkers halsoverkop ergens aan beginnen, maar na verloop van tijd hun enthousiasme verliezen. Dat is jammer, want RAD kan juist heel effectief zijn voor het vergroten van het innovatief vermogen van een organisatie. Duidelijkheid over de toegevoegde waarde van een applicatie vooraf zorgt ervoor dat alle betrokkenen een duidelijk doel voor ogen hebben. Dan blijven ze enthousiast, kunnen resultaten worden gevierd en ben jij zeker van de nodige aandacht en support tijdens het ontwikkelproces.

3. Succesvolle implementatie en adoptie door eindgebruikers

Als het nut van een applicatie niet helder is, hoe ga je de eindgebruiker dan overtuigen deze te gebruiken? Voor een succesvolle implementatie en adoptie is het cruciaal dat iedere gebruiker weet wat de toegevoegde waarde voor hem of haar is. Biedt het bijvoorbeeld meer gemak? Of ondersteunt het iemand in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden? Het gebruik van een app is in de praktijk vaak anders dan aan de tekentafel is bedacht. Om dit goed in beeld te krijgen, is het belangrijk om gebruikers in een vroeg stadium te betreken bij het ontwikkelproces. Zo vergroot je de kans dat de applicatie het juiste doel dient en dat eindgebruikers het product omarmen.

Investeren aan de voorkant

Kortom, investeren aan de voorkant reduceert risico’s en vergroot de kans op een succesvolle implementatie. Met een value assessment voorkom je dat je zomaar begint aan het ontwikkelen van een applicatie, maar niet weet waar het eindigt. Het helpt je om focus aan te brengen, zodat je slimmer en efficiënter kunt ontwikkelen. Zo haal je het optimale uit RAD én weet je zeker dat het je investering dubbel en dwars waard is.

Link gekopieërd