waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Dit zijn de 4 best practices in technisch applicatiebeheer voor de telecomsector

applicatiebeheer telecomsector

Een divers en groot applicatielandschap, een uitgebreide supportafdeling en provisioning: de telecomsector kent de nodige uitdagingen als het aankomt op technisch applicatiebeheer.

Hoe houd je alle systemen in de lucht? Hoe los je issues zo snel mogelijk op, zodat de klant tevreden is en blijft? De sleutel ligt in het leveren van beschikbaarheid door de performance en stabiliteit van systemen 24/7 te controleren. In deze blog vind je aan de hand van vier best practices terug hoe ilionx dit realiseert.

1. Inhoudelijke analyse van het hele IT-landschap

Een complex IT-landschap met legacy systemen, een honderdtal applicaties, aging en samengevoegde omgevingen vraagt om een grondige analyse. Je kunt problemen alleen snel oplossen als je het IT-landschap begrijpt en in kaart hebt gebracht. Tel daar ook de verschillende teams die werkzaam zijn in meerdere interne en externe callcenters bij op. Alles moet met elkaar kunnen praten: of het nu om callcentermedewerkers met interfaces draait of duizenden servers onderling. Met een inhoudelijke analyse wordt duidelijk hoe het verkeer loopt en kan er, indien nodig, snel ingegrepen worden.

2. Preventief incidentmanagement

We lossen een probleem liever op voordat er daadwerkelijk een incident ontstaat. Deze preventieve aanpak kan alleen slagen door sterke monitoring en het verzorgen van een definitieve fix of het doorvoeren van wijzigingen in bepaalde functionaliteiten. Wanneer er bijvoorbeeld wordt geconstateerd dat Java langzamer werkt, kan daarop actie worden ondernomen. Systemen blijven hierdoor constant draaien. Daarnaast voorkomt de analyse van een incident een soortgelijk voorval in de toekomst.

3. Automatisering

Automatisering zorgt voor stabiliteit. Daarom zetten we in op zoveel mogelijk automatisering: van herstarten tot patches tot deployment. We voeren dit op alle omgevingen en werkplekken op dezelfde manier door. Er hoeft alleen te worden ingegrepen als uit de monitoring blijkt dat er een incident is voorgevallen of bepaalde taken niet of deels zijn uitgevoerd. Dankzij automatisering krijg je ruimte voor de aanpak van gestructureerde problemen. Hierdoor creëer je niet alleen stabiliteit, maar ook een hogere beschikbaarheid.

4. Focus op de keten dankzij domeinkennis

De IT-voorzieningen in de telecomsector zijn divers. Van provisioningsystemen tot kantoorsystemen tot ticketingsystemen: de ketenafhankelijkheid is groot. Als één systeem technisch slecht draait, heeft dit impact op alle systemen. Dit betekent dat de realisatie van snelheid in de gehele keten zit. We kijken daarom naar het grotere plaatje en kunnen een leverancier of ontwikkelaar vertellen wat er schort. Vervolgens kan hierop actie worden ondernomen. Op deze manier leggen we de connectie aan de technische kant, zodat de verbinding tussen de medewerker en de klant optimaal is.

Link gekopieërd