waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

De ervaringen als Scrum Master bij Project VodafoneZiggo

In de telecomsector ontstaan steeds meer samenwerkingen, denk maar aan T-mobile en Orange, KPN en Telfort of de meest recente Vodafone en Ziggo.

Het goed en duidelijk communiceren van zo’n joint venture kost tijd. Klanten moeten hier immers van op de hoogte gebracht worden en bekend raken met de eventuele gevolgen en voordelen. Het neerzetten van de juiste boodschap, vorm en planning vraagt om kennis en kunde vanuit diverse disciplines zoals communicatie, IT en klantenservice.

In 2015 ben ik bij ilionx (voorheen QNH) gestart als Front-end Developer en sinds dag één werk ik met veel plezier aan opdrachten voor Vodafone. Ik ben gevraagd om mee te werken aan een belangrijk communicatietraject omtrent de integratie van Vodafone en Ziggo. Vodafone vroeg mij voor de rol van Scrum Master en deze kans greep ik met beide handen aan! Vanaf dat moment had ik twee rollen binnen dit project, Scrum Master en Front-end Developer.

Aanloop

Goede communicatie rond de integratie van Vodafone en Ziggo was van groot belang. Vodafone en Ziggo stelden bij de start van het project journeys op die de outline van het hele traject vormden en waarin de planning van drie releases werd aangekondigd. In de eerste release werd bekendgemaakt dat Vodafone en Ziggo hun krachten zouden bundelen. In de tweede release kwam er een antwoord op het ‘waarom’ van deze joint venture en in de derde release werden de voordelen van de integratie belicht. Omdat we het gevraagde natuurlijk snel en goed wilden realiseren heeft het Scrumteam, bestaande uit Front-end Developers, een Designer en een Content-Editor, hard gewerkt aan het ontwikkelen van de pagina’s waarop de promo’s rondom de joint venture staan.

Ommezwaai

De journeys waren, zoals dat past bij scrum, niet strak omlijnd. De onduidelijkheid die hierdoor ontstond had voor vertraging en problemen kunnen zorgen, maar wij hebben de kans gepakt om actie te ondernemen en het verschil te maken. Om de journeys te concretiseren hebben wij een praatplaat opgesteld, waardoor het mogelijk werd in gesprek te gaan met de betrokkenen om tussentijdse doelen te bepalen en behalen. Na vele korte sprints en het realiseren van de journeys is het project tot een goed einde gekomen. Ik kijk dan ook met trots terug op dit project, waarin alle releases zonder al te veel problemen tot stand zijn gekomen. Het eindresultaat leidde tot een blije klant.

Tip voor Scrum Masters

Hoe enthousiast ik ook ben over scrummen, de keerzijde is dat de korte sprints uitnodigen om maar te blijven sleutelen en wijzigen. Als Scrum Master is het daarom belangrijk de doelen van de afzonderlijke sprints en de mate waarin deze corresponderen met het einddoel in de gaten te houden. Uiteindelijk is het einddoel behalen namelijk jouw grootste verantwoordelijkheid. De tip die ik wil meegeven aan toekomstige Scrum Masters is dan ook: Houd het doel in het vizier en wees streng. Een omweg is goed, maar een afslag niet.

Link gekopieërd