waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Agile teams outsourcen: go or no go?

Agile werken, het is allang geen term meer die alleen thuishoort op de IT-afdeling.

Ook marketing-, sales- en andere non IT-bedrijven werken er steeds vaker mee. Niet gek, want de IT-afdeling speelt dankzij de digitale transformatie steeds vaker een sleutelrol in organisaties. Want híer wordt de agile-manier van werken geïntroduceerd aan de rest van de organisatie met alle successen die ermee gepaard gaan.

Maximaliseer het werk dat je niet doet. Dat is een van de twaalf agile-principes waarbij het gaat om focus. Zo brengt een team sneller bruikbare oplossingen naar de eindgebruiker en met een transparante feedbackloop worden er minder fouten gemaakt en creatieve oplossingen gevonden voor problemen. Het gevolg is betere kwaliteit van het product. Met agile werken worden de kansen die IT-innovaties met zich meebrengen snel en ten volle benut. Maar wanneer schakel je externe partijen in om agile te werken en wanneer niet?

Het hele agile-team outsourcen

Het kan soms nuttig zijn om het gehele agile-team te outsourcen. Het kost een organisatie namelijk tijd en input om een agile-team te trainen en te begeleiden. denk aan start-ups en kleine bedrijven die een snelle ontwikkeling nodig hebben. Ook bij grote bedrijven kan de behoefte aan flexibiliteit een goede reden zijn om een volledig team te outsourcen. Bijvoorbeeld bij kortdurende projecten, een onzekere toekomst van het project of wanneer de samenstelling van een team naar verwachting gaat wisselen. Outsourcing kan dan nuttig zijn, omdat organisaties onvoldoende medewerkers kunnen werven met de benodigde expertise of de mensen voor een bepaale periode nodig zijn. Op- en afschalen wordt zo makkelijker.

Niet outsourcen

Er zijn natuurlijk ook goede redenen te bedenken om niet het gehele agile-team te outsourcen. Denk hierbij aan het borgen van kennis en ervaring. Als het hele agile-team wordt ingehuurd, beklijft deze manier van werken namelijk moeilijker en vertrekt de kennis zodra het parnership stopt. Volledig outsourcen is dan ook niet handig als je deze manier van werken wilt omarmen in de organisatie. Agile is meer dan een softwareontwikkelmethode, het is een mindset die een cultuurverandering vereist. Een combinatie van outsourcing van eigen mensen is dan een ideale oplossing.

De ideale mix

Vergis je dus niet in de impact van de overgang naar agile. De organisatie moet hierop voorbereid zijn en er vervolgens zelf ook mee leren werken. Daarom kiezen bedrijven ervoor om hun agile-teams samen te stellen uit zowel eigen medewerkers als externe consultants. Deze mix zorgt ervoor dat de agile-principes onderdeel worden van de eigen bedrijfscultuur. De twee rollen die het best door een ervaren externe professional vervuld kunnen worden, zijn:

  • de agile-coach;
  • de scrum-master

De agile-coach zorgt ervoor dat er in de organisatie begrip ontstaat voor agile werken door middel van trainingen, creatieve workshops en door uitleg te geven over deze manier van werken. Ook de rol van scrummaster is er een om te outsourcen. De scrummaster begeleidt het team van de organisatie en dat vereist de nodige ervaring. Niet alleen met de agile-manier van werken, maar ook met het coachen van mensen en teams. De agile-expertise ontwikkelt zich zo van binnenuit verder!

Dit artikel is exclusief geschreven voor de Boardroom IT.

Link gekopieërd