Oranje volleybaldames sterk in Rotterdam - ilionx
Created with Sketch. Group 4 Group 10

Actueel Created with Sketch. Nieuws

Oranje volleybaldames sterk in Rotterdam

08-06-2018

De Nederlandse volleybaldames zijn goed op weg om zich te plaatsen voor The Final Six.

Met een overwinning op de Dominicaanse Republiek, verlies in de wedstrijd tegen Italië en een geweldige overwinning donderdag tegen Servië hebben de volleybaldames een goede prestatie neergezet afgelopen week.

Nederland speelt volgende week in Stuttgart in de laatste ronde van de Volleyball Nations League tegen Turkije, China en Duitsland. Na afloop van de laatste wedstrijd moet Oranje in de top vijf eindigen om zich te plaatsen voor de Final Six. Indien organisator China in de top vijf eindigt, voldoet de zesde plaats ook. Oranje staat momenteel op de vijfde plaats maar heeft twee overwinningen meer geboekt dan nummer zes Italië.

Nederland – Dominicaanse Republiek 3-0 (25-22, 25-21, 25-18)

Bondscoach Jamie Morrison startte in Rotterdam met Femke Stoltenborg (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Celeste Plak (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Oranje moest even warmdraaien in het begin van de wedstrijd, en keek in de tweede technische time-out nog tegen een kleine achterstand aan: 15-16. Onder aanvoering van het enthousiaste thuispubliek nam Nederland echter kort hierna afstand van de Caribische volleybalsters. Na een mooi blok van Plak en Lohuis werd het 18-16, en even later scoorde aanvoerder Balkestein-Grothues 22-19 na een prachtige rally. Uiteindelijk was het de onvermurwbare Beliën die 25-22 binnensloeg en haar team zo op een 1-0 voorsprong zette.

De tweede set kende een soortgelijk verloop als de eerste. De Dominicaanse Republiek ging opnieuw met 15-16 aan de leiding, maar opnieuw nam Nederland het initiatief over toen het echt spannend werd. Met goed volleybal werd een 24-20 voorsprong genomen. De Dominicanen mochten hierna nog een puntje scoren, maar hierna maakte Balkestein-Grothues het af: 25-21.

In de derde set kwam de zege nooit meer in gevaar voor Oranje, dat vrijuit speelde en freewheelend uitliep naar een snelle 3-0 zege. Lonneke Sloetjes werd topscorer met 18 punten.

Bron: www.volleybal.nl

Nederland – Italië 2-3 (25-18, 23-25, 25-19, 15-25, 8-15)

Bondscoach Jamie Morrison begon woensdag met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Celeste Plak (passer/lopers), Nicole Koolhaas en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Oranje speelde in het stijf uitverkochte Topsportcentrum een heerlijke eerste set. Bij de tweede technische time-out verdedigde Nederland een 16-14 voorsprong, maar het gat zou hierna alleen maar groter worden. Het was superster Sloetjes die hard 25-18 scoorde en zo haar team op een 1-0 voorsprong zette.

In set twee kon Italië beter meekomen. Tot 17-17 ging de stand gelijk op, maar het was de invallende spelverdeelster Carlotta Cambi die haar team naar 17-21 serveerde. Oranje slaagde er aan het einde van de set bijna in om het gat van vier punten te dichten (23-24), maar de inhaalrace strandde net te vroeg. Het was het 18-jarige talent Elena Pietrini die 23-25 binnensloeg en zo de stand op 1-1 in sets bracht.

Na de anticlimax van de tweede set begon Oranje ook twijfelachtig aan set drie: 2-5. Nederland herstelde zich snel en nam het initiatief over: 16-10. De volleybaldames speelden Italië bij vlagen zoek en wonnen de set met 25-19 na een fout van Paola Egonu.

Op basis van de derde set leek een 3-1 overwinning in de lijn der verwachtingen te liggen, maar niets was minder waar. Italië, met de sterke aanvalsters Egonu en Pietrini, wist niet van opgeven en won de vierde set met overduidelijke cijfers: 15-25.

In de vijfde set kreeg Oranje het spel niet meer op de rit. Italië wisselde met een 4-8 voorsprong van speelhelft en won de set met 8-15 aan de hand van topscoorder Egonu (27 punten).

Bron: www.volleybal.nl

Nederland – Servië 3-2 (15-25, 19-25, 29-27, 25-17, 20-18)

Bondscoach Jamie Morrison begon donderdag met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

De eerste set draaide uit tot een teleurstelling voor Oranje. Nederland kwam van meet af aan onder druk te staan door de Servische service. Passend ging er een hoop mis bij de thuisploeg waardoor Servië gemakkelijk uitliep naar een 3-10 voorsprong.

Dankzij een kleine opleving verkleinde Nederland het gat nog tot vier punten (10-14), maar even later liep de Servische marge weer op. Oranje werd bij vlagen overklast en verloor de set met 15-25.

De tweede set begon beter voor de volleybalsters, toen ze een 5-3 voorsprong namen dankzij een prachtig killblock van Beliën. In de eerste technische time-out leidde Oranje nog met 8-7, maar na de verplichte onderbreking nam Servië weer afstand: 8-12.

Nederland had net als vorig jaar in de EK-finale geen antwoord op de mokerslagen van de Servische diagonaal Tijana Boskovic. Het was de Servische steraanvalster die 19-25 scoorde en haar team op een 2-0 voorsprong zette.

Met Juliet Lohuis voor Koolhaas begon Nederland vol goede moed aan set drie. Lang leek Servië af te stevenen op een 3-0 overwinning, zeker toen het halverwege de set met 12-16 aan de leiding ging.

Het waren de invalsters Femke Stoltenborg en Celeste Plak die mede verantwoordelijk waren voor de ommekeer. In de bloedstollende eindfase van de set zaten alle ingrediënten die volleybal zo mooi maken. Morrison verdiende twee punten voor zijn team door succesvol een beroep te doen op het challenge systeem. Invalster Marrit Jasper gaf haar team lucht door een belangrijke ace te serveren. Vervolgens werkte Oranje drie Servische matchpoints weg om daarna zelf toe te slaan op haar tweede setpoint. Tot genot van het publiek ging de derde set met 29-27 naar de thuisploeg.

Morrison liet Plak en Stoltenborg staan aan het begin van de vierde set, evenals Lohuis. Laatstgenoemde maakte pas onlangs haar debuut in Oranje, maar speelde vanavond alsof ze al jarenlang international is. Ze stopte met haar blokkering geregeld Boskovic af en was ook serverend zeer succesvol. Met Knip als stofzuiger in het achterveld won Nederland veel lange rally’s en dat sterkte het vertrouwen steeds meer. Het was Beliën die 25-17 binnensloeg en zo een vijfde set afdwong.

In de tiebreak speelde Oranje ontketend. Beliën maakte indruk met een serie snoeiharde omloopballen en Nederland wisselde met een 8-5 voorsprong van speelhelft. In de knotsgekke eindfase van dit historische duel keerden de kansen per punt. Oranje nam een 14-12 voorsprong maar liet Servië terugkomen tot 14-14. Op 15-16 verdiende Servië haar vierde matchpoint, maar deze werd vakkundig weggewerkt. Enkele zenuwslopende punten later bracht Buijs Rotterdam in extase door 20-18 te scoren.

Bron: www.volleybal.nl

Lees verder

Nieuws / 14-01-2019

ilionx ontwikkelt voor Meerstad gebruiksvriendelijke website

Page 1 Copy 3Lees verder

Nieuws / 08-01-2019

Save the date: Zorg & ICT 2019

Page 1 Copy 3Lees verder

Nieuws / 24-12-2018

ilionx ontwikkelt voor Petplan Nederland online adviestool voor dieren zorgverzekeringen

Page 1 Copy 3Lees verder