RefreshConf Groningen - ilionx
Created with Sketch. Group 4 Group 10

Actueel Created with Sketch. Developers Blog

RefreshConf Groningen

14-11-2018

Op 26 oktober was de eerste editie van Refresh Conf in Groningen, gericht op frontend developers. De doelgroep bestond uit designers en coders, waarbij tijdens de talks steeds naar beide disciplines verwezen werd.
Er waren 12 talks op 1 track, verdeeld in 4 blokjes met elk een thema.
Deze thema’s gingen van samenwerken en bedrijfscultuur tot bluetooth en css-in-js, wat zorgde voor een grote diversiteit in sprekers. Hierdoor bleef elk blok fris en had je tijdens de ruimte pauzes voldoende stof om over te praten met de andere bezoekers.

Van de 12 talks licht ik hieronder er 3 uit die me het meest zijn bijgebleven.

10 ways to irritate your design team.

In 10 ways to irritate your design team ging Jane Austin in op punten die in elk bedrijf spelen en waarmee de meesten van het publiek zich konden herkennen. Samengevat komen deze punten neer op bedrijfscultuur, samenwerken en feature creep. Dankzij een paar sterke termen, zoals Hippo (Highest Paid Person in the Organization), Cargo Cult (door dingen maar te doen komt het eind resultaat vanzelf) en Defrag the Calendar (in plaats van meetings verdelen over de week, alles op 1 dag plaatsen) kon Jane Austin haar punt helder overbrengen.
Wat me voornamelijk is bijgebleven is dat alle bedrijven wel een paar van deze pijnpunten ondervinden, waardoor de bewustwording ervan een overdraagbare skill is.

https://www.refreshconference.nl/ten-ways-to-irritate-your-design-team.html

bridging the gap between design, prototyping and code

Ives van Hoorne, maker van CodeSandbox, vertelde zijn visie over de tooling die we kunnen gebruiken om steeds makkelijker op maat gemaakte interfaces te kunnen maken en integreren met backends.
Een tool die hij noemde, en die ook vaker op de dag terugkwam, is FramerX. Deze nieuwe versie van Dreamweaver en FrontPage gebruik maken van bestaande UI componenten om makkelijk een ontwerp te maken van de web applicatie. Een groot voordeel van deze tool is dat het ontwerp niet statisch is. Het kan gebruik maken van bestaande data/backends en je kunt gelijk de responsiviteit van de applicatie bekijken.
De code die eruit wordt gegenereerd is volgens de laatste moderne standaarden, en kan met relatief weinig extra werk productie rijp worden gemaakt.

https://framer.com/

https://www.refreshconference.nl/bridging-the-gap-between-design-prototyping-and-code.html

Styleguide driven development

Bijna elk bedrijf heeft wel een stijlgids waaraan alle applicaties moeten voldoen, maar het blijft lastig om de adoptie hiervan goed door te voeren in het bedrijf. Sara Vieira kwam met de quote: “Styleguide driven development is a mentality, not a skill”, waarmee wordt aangegeven dat de styleguide iets is waar je aan moet denken, niet iets wat je moet kunnen. Styleguides staan helemaal los van de techniek, het maakt niet uit waar je je applicatie in schrijft. Maar de eerste gedachte die je hoort te hebben wanneer je werkt met een styleguide is, “Hoe kan ik dit volgens de stijl van het bedrijf doen en is er al iets gemaakt waardoor ik minder hoef te doen?”. Hierbij komt ook een vorm van standvastigheid, waarbij je tegen de klant of product owner soms moet zeggen dat wat ze kunnen niet volgens de stijlgids is en ze hun wens daaraan moeten aanpassen.
Verder is het aan het bedrijf om ervoor te zorgen dat de stijlgids toegankelijk is, bruikbaar en toereikend is. Dit kan doormiddel van oplossingen als mono-repo’s, waarbij alle projecten vanuit dezelfde repository werken en daarbij het overzicht van de stijl hebben van alle applicaties.

https://www.refreshconference.nl/style-guide-driven-development.html

Bonus: GraphQL

Als laatste wilde ik nog even de presentatie van Peter Peerdeman noemen, over GraphQL. Hij had bijna de hele presentatie ingestoken als fantasie verhaal, waarbij hij aan de hand van karakters die op zoek waren naar een oplossing zijn informatie overbracht. Het verhaal wat hij had gekozen was geinspireerd door lord of the rings, maar hij kon het geweldig overbrengen zonder dat het afleidde van de informatie of ongemakkelijk overkwam. Daarbij kwam nog dat GraphQL ook nog eens een interessante techniek is waarmee de applicatie zelf de structuur bepaald van de data wat opgevraagd wordt.

https://www.refreshconference.nl/graphql-the-future-of-apis-is-here.html

Verdict

Ik vond de conferentie erg geslaagd, met een breed scala aan onderwerpen en genoeg ruimte om met de conferentiegangers te kunnen praten. Iedereen die ik sprak was erg blij om zo’n conferentie een keer in Groningen te hebben, en hopelijk wakkert dit meer organisatoren en bedrijven aan om meer in het noorden aan te bieden.

sfeerimpressie (flickr)

 

Gerhard Boer

Lees verder

Nieuws / 20-11-2018

Opinieartikel: Groot worden door klein te blijven

Page 1 Copy 3Lees verder

Blog / 16-11-2018

Blog: Hoe vergroot je de wendbaarheid van een organisatie?

Page 1 Copy 3Lees verder

Developers Blog / 14-11-2018

RefreshConf Groningen

Page 1 Copy 3Lees verder